nieuws

NU Discussie: 'Zwarte Piet is nu eenmaal zwart'?

janschenkman
janschenkman
ROTTERDAM - De discussie woedt al langer, en tot nog voelde Rijnmond Nu zich niet geroepen mee te doen aan het meehuilen in het grote Media-bos. Maar als zelfs de Verenigde Naties er een onderzoek naar doen en premier Rutte er een tegeltjeswijsheid tegenaan gooit, ontkomt ook Rijnmond Nu er niet meer aan: De discussie over Zwarte Piet.

Terwijl Nederland decennialang vredig en keutelig het Sinterklaasfeest vierde en toen Geluk heel Gewoon was, is er nu een kentering gaande. Het hebben van een Zwarte Piet is racistisch!
En waar veel Nederlanders erkennen dat wat er in het verleden is gebeurd niet goed te praten valt, wordt er een uitzondering gemaakt voor Sinterklaas.
Dan ontstaat er een wonderlijke wrijving, tussen wat 'Gutmenschen' denken en de Traditie, waar we met z'n allen zo gelukkig mee zijn.
Vaak wordt deze hele discussie afgedaan als 'Ja maar Zwarte Piet is zwart door de schoorsteen', of 'Ja maar het is nu eenmaal traditie'.
Maar leent het verschijnsel 'Traditie' zich juist niet om doorbroken te worden?
Hoe beledigd voel JIJ je? En is het terecht dat hier zo'n felle discussie over gevoerd wordt?
ZWARTE PIET IS NU EENMAAL ZWART. Of niet?

BEL RIJNMOND NU: 010 - 436 44 36 of praat mee op deze pagina.

Twitteren doe je met #RIJNMONDNU:

Word bijgepraat over het nieuws om de hoek, maar ook over binnen- en buitenlandse kwesties. Met verslaggevers in de regio en correspondenten uit de hele wereld. Een nieuwsquiz, de Dag van Toen en discussie! Rijnmond Nu: iedere werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur.