nieuws

Onderzoek: blijf van Zwarte Piet af!

Archieffoto Sinterklaas
Archieffoto Sinterklaas
ROTTERDAM - De overgrote meerderheid van de inwoners van het Rijnmondgebied wil dat er niets wordt veranderd aan Zwarte Piet. Dit blijkt uit een onderzoek dat RTV Rijnmond samen met het programma EenVandaag heeft laten uitvoeren.
Landelijk werden er in totaal 19.000 mensen ondervraagd over Zwarte Piet, waaronder 1.700 mensen uit de regio Rijnmond.
Niets veranderen aan uiterlijk
Op de vraag of er iets veranderd zou moeten worden aan het uiterlijk van Zwarte Piet, vindt 90% van de Rijnmonders dat er niets aangepast zou moeten worden, tegen 89% landelijk.
Vriend van Sinterklaas
De meeste mensen (47%) zien Zwarte Piet als vriend van Sinterklaas, landelijk vindt zelfs de helft van de mensen dat. Slechts 2% vindt Zwarte Piet als een slaaf van de Sint (landelijk 1%) en 38% van de Rijnmonders vinden hem een knecht of dienaar van de Sint (landelijk 34%).
Onderzoek VN slechte zaak
Het onderzoek van de Verenigde Naties naar de rol van Zwarte Piet vindt een overgrote meerderheid (86%) van de Rijnmonders een slechte zaak (tegen 87% landelijk). Slechts 8% vindt het een goede zaak (landelijk 9%)
Ander uiterlijk slecht idee
Tot slot werd gevraagd wat mensen er van vinden dat de voorzitter van het Amsterdamse comité dat de Sinterklaasintocht organiseert, heeft voorgesteld een deel van de Zwarte Pieten een andere uiterlijk te geven. Driekwart van de Rijnmonders (75%) vindt dat geen goed idee (landelijk 81%) en slechts 13 % vindt het een goed idee (landelijk 10%).