nieuws

Actievoerder moet gered pand verlaten

ROTTERDAM - Beeldhouwer Marc Legersté vocht vier jaar lang tegen de sloop van zijn monumentale conciergewoning in Rotterdam. Met succes; het pand komt op de Monumentenlijst. Maar de kunstenaar wordt wel de huur opgezegd. "Dit is amoreel en asociaal."
De beeldhouwer laat het er niet bij zitten. Hij heeft een kort geding aangespannen tegen de woningcorporatie. Dat dient volgende week dinsdag.
Marc John David Legersté woont sinds 1986 in de oude conciergewoning naast het monumentale schoolgebouw aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Feijenoord. Hij woont en werkt er en heeft er ook een museum ingericht, waarin hij rondleidingen houdt.
Sloop
In 2008 besloot woningcorporatie Woonstad de conciergewoning te slopen. "Daar heb ik me met hand en tand tegen verzet", zegt Legersté. "Het is een prachtig pand uit 1890, dat de architect destijds als één gebouw ontwierp met de school ernaast. Volgens Woonstad was de fundering verrot, maar ik heb aangetoond dat de fundering dezelfde is als die van het schoolgebouw, dat Woonstad wel wilde behouden." Uiteindelijk kreeg Legersté gelijk; het pand blijft behouden en wordt binnenkort op de Monumentenlijst gezet.
Te gek voor woorden
Woonstad heeft het pand aan de gemeente verkocht. Beeldhouwer Legersté wordt gesommeerd om het pand voor 1 december te verlaten. "Dit is te gek voor woorden", zegt hij. "Ik heb ervoor gezorgd dat dit monument behouden blijft en als dank word ik op straat gezet!"
Woonstad laat weten dat de bewoner een om-niet contract heeft en dat zo'n contract een opzegtermijn van een maand heeft. "Met de gemeente is afgesproken dat het pand leeg wordt opgeleverd."