nieuws

Slavinnen achter voordeur: verborgen vrouwen Delfshaven

ROTTERDAM - In Delfshaven komen steeds vaker zogeheten verborgen vrouwen voor. De Rotterdamse deelgemeente heeft hierover het rapport 'Verborgen Vrouwen: een vergeten groep' overhandigd aan de Tweede Kamer.
Verborgen vrouwen leven in een sociaal isolement door onderdrukking van bijvoorbeeld ouders of de partner. Ze mogen alleen onder begeleiding naar buiten en alles wat ze doen wordt in de gaten gehouden. Binnen deze categorie vallen niet alleen allochtone verborgen vrouwen, maar ook autochtone vrouwen die bijvoorbeeld de taal perfect spreken.
Aantal onbekend
Hoeveel verborgen vrouwen er in Delfshaven leven is onbekend, maar dat het een groot probleem is is vastgesteld door onder andere hulpverlenende instanties. Het probleem van de verborgen vrouwen speelt niet alleen daar, maar ook in de rest van Rotterdam. Dat stelt Shirin Musa, voormalig verborgen vrouw en directeur van Femmes for Freedom, één van de organisaties die heeft meegewerkt aan het rapport. Daarom vindt ze dan ook dat de gemeentelijke politiek snel in actie moet komen.
Uit isolement halen
De gemeente Delfshaven is inmiddels een pilot begonnen om verborgen vrouwen uit hun hun isolement te halen. Hulpverleners gaan regelmatig de wijk in om de vrouwen te benaderen naar bijvoorbeeld een koffieochtend te komen. De gemeente Rotterdam heeft laten weten dat het rapport na de herfstvakantie wordt besproken.