nieuws

Extra bezuinigingsvoorstellen college Goeree-Overflakkee

ROTTERDAM - Het college van Goeree-Overflakkee heeft een voorzet gegeven voor nog eens 8 miljoen euro aan bezuinigingen. De nieuwe fusiegemeente moet in totaal 13 miljoen euro besparen, tien procent van het totale jaarbegroting. In 2016 moet de begroting weer sluitend zijn.
Eerder was al voor 5 miljoen euro een bezuinigingsakkoord gesloten. Er wordt geprobeerd om gedwongen ontslagen bij de gemeente te voorkomen, zo kregen de ambtenaren dinsdag te horen.
Het college stelt voor om de vacaturestop te verlengen, net als de maatregel om 62-jarigen te vragen of ze willen stoppen met werken. Maar nu wordt ook aan de 55-plussers gevraagd of ze uren willen inleveren.
Daarnaast wil de gemeente onder meer snijden in subsidies voor verenigingen en sportclubs. Ook wordt gedacht aan het bezuinigen op energiekosten door de openbare verlichting op een aantal plekken niet meer aan te doen.
In de bezuinigingsvoorstellen is ook sprake van het korten op de bibliotheek en de kinderopvang.
De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee spreekt volgende week over de voorstellen van burgemeester en wethouders. De raad kan dan met wijzigingsvoorstellen komen. Half november moet het definitieve bezuinigingsakkoord vastgesteld zijn.
De fusiegemeente Goeree-Overflakkee ontstond op 1 januari dit jaar uit de samenvoeging van Goedereede, Middelharnis, Oostflakkee en Dirksland.