nieuws

Cafés en slijterijen vrezen omzetdaling door hoge accijns

ROTTERDAM - De accijnsverhoging op drank die begin dit jaar is opgelegd heeft zijn effecten op de handel. Mede door de crisis drinken mensen minder in het café en kopen ze ook minder drank bij de slijterij. Ondernemers denken dat een tweede verhoging in januari de omzet nog verder omlaag duwt.
Café-eigenaren zeggen te merken dat er minder klanten komen. Dat komt niet alleen door de accijnsverhoging, zegt Bertus Vermeulen in zijn café aan het Heemraadsplein in Rotterdam Delfshaven. "De bierbrouwers berekenen al hun kostenverhogingen direct door aan ons. Dit jaar is de prijs van een vat bier al drie keer omhoog gegaan."

Niet altijd doorberekend

"Zo'n accijnsverhoging is natuurlijk betrekkelijk, want die wordt alleen berekend over de alcohol in het bier", zegt Vermeulen. "Misschien dat het per glas op 5 cent extra neerkomt. Maar dat betekent wel een flink verlies aan inkomsten voor ons." Hij zegt lang niet alle verhogingen door te berekenen aan de klant, "Want dan komt er helemaal niemand meer."

Illegale handel

Slijterij de Koning in Rotterdam Delfshaven zegt dat mensen alternatieven zoeken om toch aan goedkopere drank te komen. "Ik denk dat slijterijen in de hele regio last hebben van de illegale handel in drank. De partijen drank worden volgens de papieren geëxporteerd, maar blijven gewoon in Nederland staan. Hier wordt de drank vanuit woonhuizen aan particulieren verkocht. Het werkt via via, maar je kan gewoon via een app de drank bestellen en het wordt op de fiets bij je thuisgebracht."

30 procent minder omzet

De Koning merkte het omdat hij bepaalde vaste klanten dit jaar niet meer terugzag. Ze bleken dezelfde fles drank die ze normaal bij hem voor 25 euro kochten via de illegale handel voor 13 euro te kunnen kopen. Dit jaar schat de slijter het omzetverlies op 30 procent. Hij denkt dat een tweede verhoging de verkopen nog harder treft.
Beide ondernemers vinden dat de staat niet eindeloos de heffingen kan verhogen. Als niemand meer drank zou kopen en sigaretten en benzine zou kopen, dan staat het land stil, zo zeggen ze allebei.