nieuws

Rechter veroordeelt Rotterdamse 'Syriëganger'

ROTTERDAM - Rotterdammer Mohammed G. wordt een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, omdat hij in Syrië wilde vechten tegen de regering. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat de 24-jarige man schuldig is aan het voorbereiden van moord.
De man wilde in Syrië gaan strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad. In het land woedt al jaren een bloedige burgeroorlog. De Rotterdammer zegt dat hij in zijn hoofd de stem hoort van een oude krijger, die hem opdrachten geeft.
De Rotterdammer hoeft niet de cel in, omdat hij volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar is. De opgelegde psychiatrische behandeling komt overeen met de eis van justitie.
De politie arresteerde de man en twee anderen in Rotterdam, nog voor ze naar het Midden-Oosten konden vertrekken. Bij de arrestaties vond de recherche onder meer wapens, afscheidsbrieven en jihadistische geschriften.
Een andere man die zich voorbereidde op een reis naar Syrië moet 8 maanden de cel in. Het OM hoopt met de uitspraak in de hand meer Syriëgangers voor de rechter te kunnen brengen.