nieuws

Mammoet bergt olie van 67 jaar oud Amerikaans wrak

ROTTERDAM - Voor de westkust van Canada gaat het Schiedamse bedrijf Mammoet Salvage binnenkort de olie bergen van een in 1946 gezonken Amerikaans marineschip. De Brigadier General M.G. Zalinski voer op een rots en zonk naar de zeebodem.
Het duurde tot 2003 voordat werd ontdekt waar het schip precies was gezonken. Het ligt op 70 meter diepte in de buurt van de plaats Prince Rupert. In het schip zit nog ongeveer 600.000 liter olie. Omdat het schip erg broos is geworden, is de Canadese kustwacht bang dat de tanks kunnen gaan scheuren. De olie is door de ouderdom en de temperatuur zo stroperig geworden, dat het er niet zomaar uitgepompt kan worden.
Injecteren stoom
“Daarom injecteren we stoom in de tanks. Hierdoor word de olie weer vloeibaar en kunnen we het oppompen naar een ander schip”, vertelt directeur Arjan Herrebout van Mammoet Salvage.
Als de tanks leeg zijn, worden ze volgepompt met water, zodat er geen vacuüm ontstaat. “Het schip blijft gewoon op de zeebodem liggen. Niemand heeft interesse in het wrak. Bovendien vergaat het vanzelf.”
Berging start volgende week
In totaal zijn er zo’n 100 mensen betrokken bij de bergingsoperatie, die Mammoet zo’n 35 miljoen euro zou opleveren. Een groot deel van het personeel komt van de vestiging in Schiedam.
Eind deze week worden alle benodigde componenten opgebouwd op een speciale bak van Mammoet. In de loop van volgende week start de daadwerkelijke berging van de olie. In december moet de klus achter de rug zijn.
Voor Mammoet is het bergen van de olie uit een schip van dergelijke leeftijd volgens Herrebout nieuw. “Wel zijn we in dat gebied eerder actief geweest. Toen hebben we in een orkareservaat een van een schip gevallen vrachtwagen op 300 meter diepte weggehaald.”
Foto via Wikipedia