nieuws

Oranjevereniging Hendrik-Ido-Ambacht 100 jaar

ROTTERDAM - De Oranjevereniging van Hendrik-Ido-Ambacht bestaat honderd jaar en dit moet uiteraard gevierd worden. Opgericht op 16 oktober 1913 heeft de Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana al een rijke historie. Het lijkt alsof ze niet wisten naar wie ze de vereniging zich nou moesten vernoemen, Wilhelmina of Juliana, maar dit heeft een totaal andere reden.

In Hendrik-Ido-Ambacht worden er in 1913 twee onafhankelijke Oranjeverenigingen opgericht, Oranjevereniging Wilhelmina en Oranjevereniging Juliana. De reden van deze tweesplitsing is dat er twee delen in de stad zijn die het eigenlijk niet zo goed met elkaar kunnen vinden. De meer industriële kant wordt Juliana. Het agrarische gedeelte krijgt de naam Wilhelmina. De twee verenigingen worden in 1945 samengevoegd, waarschijnlijk omdat de mensen dankzij de oorlog zich meer verbonden met elkaar voelen.
Deze Oranjevereniging wordt opgericht naar aanleiding van de viering van het honderd-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1913.

De verstandhouding tussen de vereniging en de gemeente is een soort haat-liefdeverhouding, daarom worden er ook wel eens streken uitgehaald. Zo worden de siervelgen van de auto van de burgemeester gevuld met kleingeld, na bezoek aan de garage wordt het duidelijk waar het gerammel vandaan komt. In die tijd mag er ook geen kermis plaatsvinden van de gemeente. Wanneer de Oranjevereniging het een 'mechanische speeltuin' noemt, mag het weer wel.
Rond de tijd van de oprichting is de vereniging een echte mannenclub te noemen. Na verloop van tijd, na de komst van nieuwe bestuursleden, verandert de cultuur en komen er steeds meer vrouwen bij de Oranjevereniging.
Jan Pons, al 34 jaar in het bestuur van de Oranjevereniging krijgt het Oranjegevoel met de paplepel ingegoten, wat de aanleiding is voor zijn intrede in het bestuur. Over zijn eerste klus bij de vereniging vertelt hij: "Mijn eerste klus was de vlag hijsen tijdens de aubade. Op van de zenuwen, trok ik een knoop los die vast moest blijven zitten, dus de vlag lag met touw en al op de grond. Onder luid gejoel en geklap beklom ik de paal en de vlag kon omhoog. 3 uur later had ik nog een kleur."
Het programma van de 100-jarige viering is te vinden op Oranjeviering 100 jaar.