nieuws

'Miljoenenschade op eilanden door extreme regenval'

ROTTERDAM - Tientallen boeren op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten zijn zwaar gedupeerd door de extreme regenval op de eilanden. Volgens landbouworganisatie LTO bedraagt de schade door het noodweer van oktober enkele miljoenen euro's.
In totaal zouden 30 tot 50 boeren op de Zuid-Hollandse eilanden en op Schouwen Duiveland gedupeerd zijn.
Zware regenval treft de boeren hard, omdat het water slecht is voor de gewassen in de grond. Ook is oogsten in veel gevallen duurder als de grond nat is geweest. Eén van de getroffen boeren schat dat hij maar een kwart van zijn aardappelen uit de grond kan halen. Boer Nobel in Oudenhoorn schat dat hij 200.000 euro schade lijdt. Hij is niet verzekerd.

Gemalen

Volgens Nobel bleef bij de vorige extreme regenval in 1998 zijn akker wel droog, doordat via gemalen het water op een lager gelegen weiland werd geloosd. "Dat is natuurlijk ook niet fijn voor die boer, maar de schade op akkerland is wel veel groter. Ik heb nog niet begrepen waarom dat nu niet gebeurd is."
Ari Wesdorp van de LTO Zuid-Holland zegt dat de schade bij de getroffen boeren zwaar is, maar dat je er weinig gedupeerden over zult horen. Ze weten dat het een keer mis kan gaan.