nieuws

Ophef om weren oudere surveillanten bij tentamens

ROTTERDAM - De Rotterdamse PvdA reageert boos op een plan van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) om surveillanten van boven de 70 jaar te weren bij tentamens. De partij wil dat de universiteit het voornemen intrekt en surveillanten selecteert op basis van kundigheid.
Volgens de universiteit laten oudere surveillanten af en toe steken vallen. ''We merken dat ze tot hun 70e prima functioneren, maar daarna blijkt het vaak wat lastiger te worden,'' meldt een woordvoerder. Zo zouden de ouderen bijvoorbeeld regels vergeten of slechter horen.
''Wat wij willen is een zo fit mogelijk team,'' ligt de EUR-voorlichter het plan toe. ''Daarom heeft de universiteit besloten de leeftijdsgrens voor nieuwe surveillanten te verlagen van 75 naar 70.'' Te oude surveillanten die al bij de EUR meedraaien, krijgen twee jaar uitstel.
De PvdA reageerde woensdag kritisch op het plan en stuurde een boze brief naar het College van Bestuur van de universiteit. Iemand van 72 kan net zulke scherpe oren en ogen hebben als een 35-jarige, vindt de partij. De sociaaldemocraten willen daarom dat kandidaten worden geselecteerd op basis van hun vaardigheden, in plaats van hun leefijd.