nieuws

1970 in Rotterdam

ROTTERDAM - Het kaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic in 1970 is de Rotterdamse inzending voor de Stuk van het Jaar verkiezing. Oktober is Maand van de Geschiedenis en in dat kader is er de landelijke verkiezing voor het favoriete archiefstuk.
Het Stadsarchief Rotterdam doet mee aan deze verkiezing met dat kaartje voor de 'finale Coupe des Clubs Champions Europeens' van 6 mei 1970 in stadion San Siro in Milaan.
De uitreiking van deze prijs is in november in Amsterdam. Hoe mooi zou het zijn als het Rotterdamse archief daar de prijs kan ophalen? Stemmen kan nog tot 27 oktober via de website www.onsdna.nl
Er gebeurt in 1970 genoeg in Rotterdam. Er is de viering van 25 jaar bevrijding, het Popfestival in het Kralingse Bos wordt gehouden en van mei tot september is de manifestatie Communicatie 70 (C70).
C70 wordt gehouden in de hele binnenstad. Het moet laten zien dat Rotterdam meer is dan een werkstad. Er zijn paviljoentjes met eethuisjes, er komt een kabelbaan door het centrum en aan het Weena wordt de haven nagebouwd in maquettevorm.
De manifestatie is geen grote publiekstrekker en er komt ook kritiek. De protestgeneratie laat van zich horen met pamfletten tegen de 'door grootheidswaan verblinde regenten'. DE stad heeft het gehad met het feit van de economische ontwikkeling voorgaat op de ontwikkeling van de binnenstad.
Alle kritiek is vergeten als Feyenoord sportgeschiedenis schrijgt. Feyenoord wint op 6 mei 1970 als eerste Nederlandse club de Europacup 1. De finale in Milaan brengt een volksverhuizing opgang. Zo'n 20.000 supporters reizen per trein, vliegtuig of auto naar Milaan.
Feyenoord wint met 2-1. Op de radio doet Theo Koomen verslag. Voor het eerst in de geschiedenis laten een sportverslaggevers zich gaan. "We mogen een beetje dwaas zijn", zegt Koomen in zijn radioverslag.
Honderdduidzenden mensen juichen de Feyenoorders een dag later toe op de Coolsingel. Het vliegtuig met de spelers zou op Zestienhoven landen maar moet vanwege de enorme drukte daar uitwijken naar Schiphol. Via een sluipweg gaat de bus met de Feyenoorders naar achteringang van het stadhuis. De menigte is uitzinnig als de spelers op het bordes verschijnen.
Het feest verloopt zonder incidenten. Een paar maanden later wint Feijenoord (want dat is de spelling in 1970) ook de werelbeker.