nieuws

Dordtse zorgboerderij in de zorgen

ROTTERDAM - Zorgboerderij De Veldlinden, in de Dordtse Biesbosch, viert vrijdag z'n zesde verjaardag met een herfstmarkt, maar er is meer bezorgdheid dan blijdschap.
De bezuinigingen in de zorg hangen als een zwaard van Damocles boven tal van activiteiten en menige zorginstelling verkeert in grote onzekerheid. "Ik lag er af en toe echt wakker van. Niet eens zozeer voor mezelf, maar vooral om onze hulpboeren", zegt Yvonne in 't Veld.
Ze is de zorgboerin, die de boerderij aan de Noorder Elsweg draaiend houdt: "Het is dankbaar werk. Kijk maar om je heen. Er werken hier elke week zo'n twintig cliënten van Syndion, mensen met een beperking. Je ziet ze gewoon genieten".

Zinvolle tijdsbesteding

Niemand weet of de zinvolle tijdsbesteding voor deze mensen na 1 janurai 2015 wordt voortgezet. Het Rijk kort flink op de zorggelden en geeft die aan de gemeentes, die dan zelf mogen bepalen waar ze geld aan uitgeven en hoeveel.
De eerste bezuinigingen zijn al zichtbaar. Sommige zorginstellingen kiezen er al voor om geen vervoer meer aan te bieden buiten de woonplaats van cliënten. Syndion doet dat (nog) niet, maar loopt ook al vooruit op de grote bezuinigingen.

Kwetsbare mensen

Eén van de twee groepen, die op de Dordtse zorgboerderij actief is, zal daarom verdwijnen. De groep telt te weinig mensen en moet opgaan in een groter, goedkoper geheel. Of de andere groep, die vooral boerderijwerk doet, blijft bestaan, weet niemand.
De cliënten van die groep, veelal met een verstandelijke beperking, begrijpen dat er 'iets' speelt en sommigen zijn van daardoor van slag, weet Yvonne in 't Veld: "het zijn kwetsbare mensen, ze kunnen nauwelijks voor zichzelf opkomen. Dus moeten anderen dat doen".

Raadsleden

Op de open dag, in de vorm van een herfstmarkt met kraampjes en kinderactiviteiten, hoopt de zorgboerin daarom veel raadsleden uit de regio te zien: "Zij beslissen over onze toekomst. Daarom hoop ik dat ook zij met eigen ogen komen zien wat een zorgboerderij is".
De herfstmarkt op De Veldlinden, niet ver van het veer bij Kop van 't Land, wordt vrijdag gehouden van 10.00 tot 15.00 uur. De opbrengst van de markt is bestemd voor de spaarpot, waaruit een nieuw dak op de schuur van de non-profit instelling betaald moet worden.