nieuws

Komen katten altijd op hun pootjes terecht?

05-01-katten.jpg
05-01-katten.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 19 oktober werd de volgende vraag gesteld: Roy Stoelman : Komen katten altijd op hun pootjes terecht? Vanaf welke hoogte geldt dat? Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Deze vraag is moeilijk proefondervindelijk te beantwoorden. Er zijn tal van verhalen op internet te vinden van katten die vanaf de tweede of derde verdieping moeiteloos op hun pootjes zijn terecht gekomen.
Katten hebben een veel beter evenwichtsorgaan dan mensen en hebben bijvoorbeeld geen enkele moeite om in en uit een boom te klimmen. Midas Dekkers vindt het dan ook onzin katten uit een boom te halen. Dat kunnen ze makkelijk zelf.
In de Belgische stad Ieper bestond eeuwenlang de traditie om katten van de 70 meter hoge Belfort-toren af te werpen. Gelukkig gebeurt dit tegenwoordig niet meer. Maar het kwam regelmatig voor dat zo’n kat het overleefde, bijvoorbeeld de laatste die in 1817 van de toren werd gegooid; de stadsarchivaris was hier getuige van en heeft erover bericht.
Tegenwoordig gooit men als traditie pluchen katten vanaf de toren.
Bronnen - sites en boeken:
Midas Dekkers - Alle beesten 2 delen: hij schrijft veel over katten, bijvoorbeeld in het stukje ‘De boompoes’.
http://www.kattenstoet.be/nl/pagina/497-511/het-kattenwerpen.html