nieuws

Met z'n allen voor elkaar: toch een leeszaal

ROTTERDAM - Na het sluiten van verschillende buurtbibliotheken in Rotterdam ontstond in het Oude Westen een eigen initiatief: Leeszaal West. Door het dichtgaan van de bieb was er ook geen ontmoetingsplaats meer voor de bewoners en dat was een gemis.
De leeszaal is gestart door Maurice Specht en Joke van der Zwaard. Allebei onderzoekers naar sociale kwesties in de stad. Deze leeszaal is dus eigenlijk hun laboratorium. Joke: "We hadden ook geen bedrijfsplan, maar een onderzoeksplan."
Vrijwilligers
In de ruimte aan het Rijnhoutplein zijn zesduizend boeken te vinden, er zijn kranten en computers en er worden lezingen gegeven. De leeszaal is vijf dagen per week open van 10:00 uur tot 19:00 uur. Alles wordt gedraaid door vrijwilligers. "Ik werk hier belangeloos aan mee, omdat ik iets wil betekenen voor de buurt," zegt een van de vrijwilligers.
Meenemen
De boeken die in de leeszaal te vinden zijn, mogen gratis worden meegenomen. De bezoeker mag 'm terugbrengen of helemaal niet. Dat moet hij of zij zelf weten. Maurice: "De boeken hebben we allemaal gekregen uit erfenissen of als mensen gaan opruimen. Als iemand een boek meeneemt en er thuis van wil blijven genieten dan worden wij daar ook weer blij van."
Sommige vrijwilligers verbazen zich erover dat dit werkt, want er staan nog genoeg boeken in de kasten. "Je zou denken dat alles wordt leeggeroofd, maar niks is minder waar," zegt een vrijwilliger.