nieuws

De medische wereld zonder taboes

ROTTERDAM - Dordrecht heeft er een nieuw museum bij: Het Nationaal Medisch Museum. Het is gevestigd aan het Stadhuisplein en gaat dit weekend open.
De initiatiefnemers John en Evelien willen met het Nationaal Medisch Museum het taboe doorbreken waar de wereld van de gezondheidszorg mee te maken heeft. Dat doen ze door ziekenhuizen, tandartsen e.d. neer te zetten op een gepaste ludieke manier.
“Mensen zien die medische wereld vaak als ingewikkeld, ver van hun bed of eng. Op deze manier willen we het wat toegankelijker maken”, aldus Evelien.

Van medisch toen naar nu

In het museum is goed te zien hoe de medische wereld zich ontwikkeld heeft. Je komt er de bijna-martelwerktuigen tegen die vroeger gebruikt werden door de tandarts, maar ook de modernste injectiespuiten.
Juist naar dat contrast was John op zoek: “Mensen zijn nu vaak angstig als ze naar het ziekenhuis of de tandarts moeten. Maar na een rondje door dit museum zal toch het gevoel overblijven dat je blij bent dat je nu leeft en niet vroeger. En die boodschap proberen we ook met humor te brengen.”

Medische achtergrond

Veel voorwerpen in het museum zijn geschonken door het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht. Ook hebben John en Evelien zelf door de jaren heen een hoop spullen verzameld. Want beiden hebben een medische achtergrond. “John werkt als docent anatomie op de Erasmus Universiteit en ik werk in een huisartsenpraktijk. We hebben dus ontzettend veel affiniteit met de zorg en we zijn blij dat we onze kennis nu op deze manier over kunnen dragen!”
Komende zaterdag wordt het Nationaal Medisch Museum officieel geopend. Vanaf maandag is het echt open voor publiek.