nieuws

Recordboete dreigt voor melkveehouders

ROTTERDAM - De melkveehouders in Nederland stevenen af op een recordboete omdat ze te veel melk hebben geproduceerd. Naar verwachting moeten de melkboeren over dit jaar zo’n 130 miljoen euro overmaken richting Brussel. De hoogste boete tot nog toe was bijna 44 miljoen.
“We hebben dit jaar een goede zomer gehad en dat was niet alleen goed voor de koeien, maar ook voor de melk”, zegt voorzitter melkveehouderij Kees Romijn van LTO Nederland, zelf melkveehouder in het Alblasserwaardse dorp Langerak. "Hierdoor hebben de koeien zo’n vijf tot zes procent meer melk geproduceerd dan in voorgaande jaren en lopen we tegen de zogeheten superheffingsboete aan. Dat is jammer, want dat geld verdwijnt in de Europese schatkist en zien we nooit meer terug."
Meer slachten
Een van de oplossingen is slachten, maar dat is volgens Romijn lastig voor boeren: "Als de koeien gezond zijn en het goed doen, dan breng je ze niet zo makkelijk naar het slachthuis. Al gebeurt het wel meer, we zien ook in de Alblasserwaard een toename van het aantal slachtingen."
Hoge melkprijs
Hoewel de melkprijs momenteel redelijk hoog ligt, zal de consument volgens Romijn niet veel merken van de problemen van de boeren. "Opmerkelijk is dat die prijs zo hoog is omdat er wereldwijd een grotere vraag is naar melk, met name door India en China. Daarnaast zitten 24 van de 28 lidstaten ver onder hun melkquota, terwijl we daar niet mee mogen minnen en plussen. Wij kunnen een slecht jaar zoals vorig jaar dan ook niet compenseren met een goed jaar als dit jaar."
Quota in 2015 afgeschaft
Er gloort hoop voor de melkveehouders, want in 2015 worden de melkquota afgeschaft; "Dit jaar geeft wel weer aan hoe onnodig deze regeling is geworden. We gaan gelukkig een leukere tijd tegemoet."