nieuws

Koken met Boeken: Viskoekjes met serderijsalsa

viskoek
viskoek
ROTTERDAM - Kokkerelen met kookboeken uit de bieb! Wie kan dat beter dan Annet Zandvoort van Cafe-Restaurant DikT. Deze maand bezoeken we de zuiderburen en bakt Annet viskoekjes en seldersalsa volgens belgische recept uit het kookboek met de spannende naam…

Viskoekjes met seldersalsa

Voor de seldersalsa:
3 stengels bleekselderij
1 eetlepel kappertjes
3 eetlepels gehakte bieslook
1 sjalot
½ jonagold of granny Smith
1 dl olijfolie
een scheutje bleke azijn
peper en zout
Voor de viskoekjes:
450 g schelvisfilet
350 g loskokende aardappelen, bv bintje
1 ei
1 teentje knoflook
een bouquet garni
7.5 dl melk
een scheutje limoensap
panko, grof Japans paneermeel.
Seldersalsa:
Schil de selderstengels met een dunschiller om draderige vezels te vermijden
Snij de bleekselder, de sjalot, de bieslook en de appel zeer fijn. Meng deze ingrediënten met de olijfolie en de azijn. Hoe fijner alles gesneden is, hoe smakelijker je sausje wordt, doe er de Kappertjes onversneden bij.
Kruid naar smaak met peper en zout
Viskoekjes:
Breng de melk aan de kook met het teentje knoflook en het bouquet garni. Gaar de aardappelen voor driekwart in de melk op een matig vuur (ongeveer 15 minuten)
Snij de vis in grote stukken. Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn voeg je er de schelvis aan toe. Laat alles 10 verder pruttelen en giet het kookvocht af.
Haal het bouquet garni eruit en stamp de vis en de aardappelen fijn.
Voeg naar smaak peper en zout en een scheutje limoensap toe.
Laat de puree even afkoelen
Neem 3 schaaltjes om de viskoekjes te paneren. Klop het ei los in een schaaltje. Strooi de bloem in het tweede en de Panko in de derde, gewoon paneermeel mag natuurlijk ook.
Vorm met de hand viskoekjes ter grootte van een kleine dikke hamburger. ( andere vormen zijn natuurlijk ook goed) Wentel elk koekje eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de paneer.
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de koekjes aan beide zijden mooi krokant. of frituur ze).
Serveer de koekjes met de seldersalsa.
Uit:Dagelijkse kost
Jeroen Meus
629.2
Belgische TV kok, ik kijk er altijd graag naar, door het fijne accent en net een andere bewoording van ingrediënten heb ik altijd het gevoel dat het net even een tikkie spannender is dan een Nederlands gerecht. Heel veel klassiekers maar ook leuke originele recepten en een heel duidelijke uitleg met mooie plaatjes. Een aanrader voor degene die snel iets hartstikke leuks op tafel wil, of met iets meer tijd een zelfgemaakte tompoes!