nieuws

'Code rood' door zware windstoten

ROTTERDAM - Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in het westen, midden en noorden van het land. Het weerinstituut kondigde maandagochtend het hoogste weeralarm, code rood, af. Tussen 08:00 uur en het begin van de middag is er een kans op windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.
Volgens weerman Ed Aldus van RTV Rijnmond heeft het weeralarm vooral te maken met die extreme wind. ''Je hebt natuurlijk een heel groot risico dat bomen omvallen. Dakpannen kunnen wegwaaien'', somt Aldus op. Ook gevelplaten, bouwsteigers en hijskranen zijn volgens de weerman niet veilig. ''En er wordt genoeg gebouwd in het Rijnmondgebied.''
Overlast
De wind zorgde maandagochtend op verschillende plaatsen voor overlast. Omgewaaide bomen blokkeren in de regio Rijnmond onder meer wegen, tramlijnen en fietspaden. Zo moesten brandweerlieden gewapend met zagen een boom van de weg halen op de Schoener in Barendrecht (zie: foto).
Treinverkeer
De zware windstoten zorgen ook voor overlast in het verkeer. De NS laat uit voorzorg minder treinen rijden. De hele dag rijden minder intercity's op onder meer de trajecten Amsterdam-Dordrecht en Rotterdam-Utrecht. Ook rijden minder sprinters tussen Den Haag CS/Rotterdam-Gouda Goverwell en Hoofddorp-Dordrecht.
Veel automobilisten besloten volgens de ANWB voor de zekerheid vroeg van huis te gaan. Daardoor was het maandagochtend erg druk op de A20 bij Rotterdam. De verkeersorganisatie verwacht flinke overlast door de storm, met op het hoogtepunt van de ochtendspits meer dan 300 kilometer file.
Wegverkeer
Volgens Rijkswaterstaat doen automobilisten er goed aan voorzichtig te rijden. ''Weggebruikers dienen een groot deel van de dag rekening te houden met hinder ten gevolge onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken,'' waarschuwt de organisatie.

Pride of Rotterdam geassisteerd door 3 sleepboten om

">
Scheepvaart
De scheepvaart heeft vermoedelijk minder last van de zware windstoten. Dat komt volgens Rijkswaterstaat omdat de ''waterstanden niet hoog worden omdat er geen springtij is.'' De storm aan de kust van huis uit bekijken kan via webcams van het Havenbedrijf in Hoek van Holland, de Botlek en de Waalhaven.
Opvallende stormschade in uw omgeving? Mail foto's en filmpjes naar internet@rijnmond.nl