nieuws

Schetsen collectiegebouw Boijmans bekend

ROTTERDAM - De vijf schetsontwerpen voor het collectiegebouw van Boijmans van Beuningen in het Rotterdamse Museumpark zijn bekend. Maandagochtend zijn ze gepresenteerd in het museum. De schetsen zijn tot 14 november te bezichtigen voor het publiek.
Vijf binnen- en buitenlandse architectenbureaus hebben zich over het nieuw te bouwen depot gebogen. Eind november maakt een beoordelingscommisie een keuze uit één van de schetsen.
De Rotterdamse architecten van MVRDV hebben een rond gebouw ontworpen waarin de omgeving door spiegelglas wordt gereflecteerd. De Zwitserse Harry Gugger Studio heeft gekozen voor een soort pakhuis dat is geïnspireerd op de Rotterdamse haven 'Veem.
NIO architecten hebben een omgekeerde pyramide neergezet met een grotachtige ingang. Koen van Velsen heeft gekozen voor een betonnen kubus en Neutelings Riedijk Architecten gaan de hoogte in met een 'open slanke toren.'
Museum Boijmans van Beuningen wil al jaren een nieuw onderkomen voor de collectie. De schilderijen in de huidige opslagplaats, in de kelder van het gebouw, hebben regelmatig te kampen met wateroverlast.
Iedereen kan de ontwerpen gaan bekijken en commentaar leveren. Met een bon uit De Havenloods is daar gelegenheid toe totdat half november een deskundige jury advies geeft.
Eind 2014 neemt de gemeenteraad het definitieve besluit over het toekomstige gebouw.
Omwonenden hebben zich kritisch uitgelaten over de locatie van het nieuwe gebouw. "Het park is te klein voor een dergelijk groot gebouw", zei ex-rijksbouwmeester en omwonende Wytze Patijn vorige maand tegen RTV Rijnmond.