nieuws

Voorganger: 'Halloween is niet feestelijk'

ROTTERDAM - Halloween is niet feestelijk en vrijblijvend, waarschuwt voorganger Harry Scheermeijer van de Evangelie Gemeente Flakkee. Vanuit het christelijk perspectief heeft het Halloween feest te maken met de dood. Het gaat om geesten, demonen en heksen en vanuit God’s perspectief is dat iets waarmee we ons niet moeten bezighouden, volgens Scheermeijer.
"Bij het Halloweenfeest worden de doden aangeroepen. Bij Halloween geloven ze ook dat de doden zich onder de levenden begeven. Halloween wordt verpakt als een feest. Kinderen zijn zich niet bewust van deze betekenis. Kinderen verkleden zich en er worden snoepjes uitgedeeld. Er zijn heksen, dat is aantrekkelijk voor kinderen, maar de gedachten erachter zijn negatief en vervloekingen", aldus Scheermeijer.
Depressies
"Kinderen krijgen angstdromen en depressies van Halloween”, zegt de voorganger. Hij wil dat mensen nadenken over de dimensie achter Halloween. “Er is daarbij ook een onzienlijke wereld, daar geloof ik, in een bovennatuurlijke omgeving. Waar demonen zich begeven waar de duivel zich bevindt.” Vanuit dat perspectief waarschuwt Scheermeijer: ,,Doe het niet.”
Deuteronomium
“In de bijbel in Deuteronomium staat een tekst over waarzeggerij en profetie, daarbij wordt gewaarschuwd voor contact met de doden”, zegt Scheermeijer. “Onder u zal er niemand worden aangetroffen die zijn zoon of zijn dochter door het vuur doet gaan, die waarzeggerij pleegt, geen wichelaar, uitlegger van voortekenen of tovenaar geen bezweerder niemand, die de geest van een dode of een waarzeggende geest ondervraagt of die de doden raadpleegt. Want ieder die deze dingen doet is de Here een gruwel en ter wille van deze gruwelen drijft de Here uw God hen voor u weg.”
Voorlichting
Dit weekeinde is er een folderactie geweest van tegenstanders van het feest bij een Halloweenparty van jeugdwerk JAC in Middelharnis. Op 31 oktober is er een voorlichtingsavond in de Evangeliegemeente Flakkee over Halloween in Oude Tonge aan de Emmastraat.