nieuws

Kunsthal wint Artifex Award met Gaultier-tentoonstelling

Prijsuitreiking_Artifex_Award_2013
Prijsuitreiking_Artifex_Award_2013
ROTTERDAM - De eerste prijs voor cultureel ondernemerschap, de Artifex Award 2013 is gewonnen door de Kunsthal in Rotterdam. Het museum wint de prijs met de tentoonstelling The Fashion World of Jean Paul Gaultier. De prijs is maandag uitgereikt bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Volgens de jury wist de Kunsthal op succesvolle wijze een grote, nieuwe doelgroep aan te spreken. Met ruim 170.000 bezoekers in 13 weken uit binnen- en buitenland is de tentoonstelling de drukst bezochte uit de geschiedenis van de Kunsthal van de afgelopen tien jaar.
Kunsthal is voorbeeld
“De Kunsthal is hiermee een voorbeeld hoe je ook in de huidige tijdgeest succesvol kunt ondernemen. In het bijzonder heeft de jury de enorme interne en externe dynamiek van deze case laten wegen. Voldragen in een betrekkelijk korte periode met ruim 170.000 bezoekers in 13 weken, is dit een prachtig resultaat”, luidt de conclusie van de jury.
Opvallende campagne
Het succes van de tentoonstelling is volgens de jury mede te danken aan de talrijke initiatieven en samenwerkingen die de Kunsthal in en buiten Rotterdam is aangegaan. Met een opvallende campagne, vele intensieve samenwerkingen en activiteiten voor en tijdens de tentoonstelling heeft de Kunsthal extra publiciteit, bereik van nieuwe doelgroepen en publiciteit gerealiseerd.
Gaultier-strepen
De jury was verder erg gecharmeerd van de campagne rond de tentoonstelling, waarbij zelfs de Euromast in een Gaultier-jasje werd gestoken. Op social media doken voortdurend nieuwe foto’s op van de Rotterdamse strepen. Een andere bijzondere samenwerking die zorgde voor veel (inter)nationale publiciteit was die met de Thalys.
Speciaal voor de reis van Jean Paul Gaultier zelf, van Parijs naar de tentoonstelling in Rotterdam, heeft de Thalys een van haar treinen Bretons blauwwit gestreept. Deze door Jean Paul Gaultier persoonlijk gesigneerde trein heeft drie maanden op het traject Parijs – Amsterdam gereden.
Succesvol ondernemen
Andere genomineerden waren Het Westfries Museum, het Spoorwegmuseum, het Foam en de Nederlandse Museumvereniging. De Artifex Award is de vakprijs voor museale instellingen met de beste case op het gebied van innovatie, creativiteit en effectiviteit. Het thema van de Artifex Award 2013 is 'Musea van nu'; Hoe kun je in de huidige tijdgeest succesvol ondernemen?