nieuws

PvdA-leider Karakus houdt deur open voor Leefbaar

ROTTERDAM - Hamit Karakus, de nieuwe lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam, sluit samenwerking met rivaal Leefbaar Rotterdam niet uit. "Het zou een keer goed zijn als we de verschillen kunnen overbruggen en een coalitie kunnen vormen, maar dat hangt af van hun opstelling", zei Karakus dinsdag op Radio Rijnmond.
De 48-jarige wethouder werd maandagavond door de leden gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Hoewel zijn partij landelijk gekelderd is in de peilingen, houdt Karakus de moed erin. "Het uitgangspunt is dat we de grootste partij worden."
Makkelijk zal dat niet worden. Vooral Leefbaar Rotterdam vormt met de landelijk bekende Joost Eerdmans als lijsttrekker een gevaarlijke concurrent voor de kiezersgunst, erkent ook Karakus.

'Niemand uitsluiten'

Als belangrijke verkiezingsthema's noemt de kersverse lijsttrekker armoedebestrijding, het aanpakken van jeugdwerkeloosheid, veiligheid en het verbeteren van de positie van ouderen.
Van tegenpool Leefbaar Rotterdam heeft Karakus nog geen goed beleld, maar de deur staat wat hem betreft open. "Ik heb altijd gezegd: je moet niemand uitsluiten. Het gaat erom wat er gaat gebeuren. Leefbaar is momenteel een grijze partij. Ik weet niet wat hun standpunten zijn."

Nieuwe Rotterdammers

Karakus sprak zich in het verleden vaak kritisch uit over Leefbaar Rotterdam. "Op den duur kwamen uitspraken waarvan ik dacht en nog steeds denk: daar kan je geen coalitie mee vormen. Met name over nieuwe Rotterdammers. Dat kun je niet doen", vindt de PvdA-leider ook nu nog.
"Ik hoop dat ze de komende tijd zullen zeggen: iedereen is welkom en iedereen hoort in deze stad thuis." Het gaat er volgens Karakus om hoe mensen zich gedragen. Waar ze vandaan komen moet niet bepalend zijn.

Discriminatie

Zijn Turkse afkomst levert Karakus ook weleens negatieve reacties op. Discriminerende opmerkingen doen hem enerzijds niet zoveel zegt hij, maar tegelijkertijd noemt hij het jammer dat dit anno 2013 nog gebeurt. Maar: "Ik ben ervan overtuigd dat een groot deel van de Rotterdammers daar anders over denkt."