nieuws

Stormschade bijna 100 miljoen euro

Stormschade_Noordereiland
Stormschade_Noordereiland
ROTTERDAM - De storm die maandag over Nederland raasde, heeft zeker 95 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat schatte het Verbond van Verzekeraars dinsdag.
In dit bedrag zit niet de schade verwerkt die de overheids- en landbouwsector heeft geleden.
Veel schade werd aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto's en woningen vielen. Ook rondvliegende dagpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen.

'Schade beperkt door waarschuwingen'

De verzekeraars zeggen dat de schade nog groter was geweest als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor het naderend onheil. "Omdat het KNMI tijdig een code rood gaf en ook de brandweer in sommige streken met adviezen aan de bevolking kwam, is waarschijnlijk veel ellende voorkomen’’, vermoedt directeur Richard Weurding van het Verbond.
Burgers, bedrijven en overheden hebben daardoor preventieve maatregelen kunnen nemen, zoals het verplaatsen van auto’s naar een veiliger locatie.

Tweede plaats

Met een schadebedrag van 95 miljoen euro komt deze storm als nummer 2 op de lijst die de verzekeraars sinds 2006 bijhouden. Nummer 1 is de storm van 18 januari 2007, die een schadepost van 214 miljoen euro opleverde.
Een 'normale' herfststorm levert al snel een schade op van tussen de 1 miljoen en 5 miljoen euro. Lokale cijfers zijn er nog niet, maar duidelijk is dat de storm ook in de regio Rijnmond forse schade heeft veroorzaakt.
Foto: stormschade op het Noordereiland in Rotterdam