nieuws

Smaakles op school als groentepromotie

ROTTERDAM - Leerlingen van basisschool De Kleine Prins in Rotterdam krijgen vandaag smaakles op school. "Door ze bijzondere groenten te laten proeven willen we ze leren hoe lekker groente kan zijn."
Op de tafels van groep 6-7-8 van de Montessorischool in Prinsenland staan verschillende bakjes groente. "Broccolicress, komkommercress...", somt Rob Baan op. "De meeste mensen kennen alleen waterkers en sterrekers. Maar er zijn nog veel meer soorten van deze groente."

Tranen in de ogen

In het Westland runt hij Koppert Cress, waar ze wel 60 soorten cress produceren. In het kader van het Nationaal Voedingsdebat, komend weekeinde, bezoekt hij de basisschool om leerlingen kennis te laten maken met deze groente.
De kinderen mogen allerlei soorten proeven en dan raden wat het is. "Deze smaakt naar komkommer", zegt Bjorn. "En deze naar radijs." Ook de broccolicress wordt wel herkend. Maar bij de wasabicress springen de kinderen de tranen in de ogen: hééééééét!

Steeds minder

Ze vertellen allemaal braaf dat ze dol op groenten zijn, maar helaas geldt dat lang niet voor alle kinderen. "Er wordt steeds minder groente gegeten", zegt Rob Baan. "Terwijl gezonde voeding voor tachtig procent uit groente zou moeten bestaan. Wij willen kinderen graag laten proeven hoe lekker dat kan zijn."
Als alle bakjes zijn geproefd, mogen de kinderen naar eigen smaak een salade samenstellen. En het moet gezegd: de meesten eten die ook helemaal op. Tot het laatste blaadje.