nieuws

Ondanks petitie minder intercity's naar Dordrecht

ROTTERDAM - De regeringspartijen VVD en PvdA lijken niet onder de indruk van een Dordtse petitie, om de intercity-status van Dordrecht na 1 januari 2016 te behouden.
Dat bleek dinsdagmiddag in het Tweede Kamergebouw, waar Dordtse gemeenteraadsleden een petitie met 6.261 handtekeningen overhandigden aan de verkeersspecialisten van de diverse partijen in de Kamer.

Verlies

Dordrecht, maar ook de Drechtsteden en de gemeentes langs de Merwede Lingelijn, vreest dat de regio slechter bereikbaar wordt als de NS het plan doorzet om meer intercity's te laten rijden over de Hoge Snelheids Lijn. Die stopt niet in Dordrecht. Daardoor verliest de stad een nog onbekend aantal snelle verbindingen met steden als Amsterdam, Den Haag en Brussel.

Getwijfeld

Ook in het Haagse Provinciehuis wordt inmiddels getwijfeld aan deze plannen. De Provincie Zuid-Holland investeerde veel geld in vernieuwing van de Merwede Lingelijn, tussen Dordrecht en Geldermalsen. Er kwamen (en komen nog) nieuwe stations en de nieuwe treinen van Arriva trekken meer reizigers, die vaak in Dordrecht overstappen.

Voldoende

Kamerlid Betty de Boer (VVD) zei "niet te kunnen beloven, dat het aantal intercity's dat in Dordt stopt, op hetzelfde peil blijft". Haar collega Duco Hoogland (PvdA) wilde slechts toezeggen "goed in de gaten te houden, dat Dordrecht vanaf 2016 voldoende snelle verbindingen met de Randstad en Brabant houdt".

Achterkamertje

Sander de Rouwe (CDA) denkt, dat de regeringspartijen het in een achterkamertje al geregeld hebben met staatssecretaris Wilma Mansveld: "maar het spel is nog niet gespeeld. Wij gaan in het komende Kamerdebat in elk geval kritisch naar deze plannen kijken". Dat beloofde ook D'66-kamerlid Gerard Schouw, die in Dordrecht woont.

Strijdvaardig

Het Dordtse Groen Links-raadslid Mary Ruisch, dat samen met Nelleke de Smoker (D'66) het initiatief nam voor de petitie, wanhoopt nog niet. Strijdvaardig zei ze haar Dordtse collega's op te roepen om nogmaals een appèl te doen op hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Daar wordt maandag over de plannen een debat gevoerd.