nieuws

Geen rol voor Abou Jahjah bij moslimpartij Rotterdam

ROTTERDAM - Dyab Abou Jahjah, de omstreden voormalige voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL) gaat geen rol spelen binnen de nog op te richten Rotterdamse moslimpartij. Dit zegt Mohamed Talbi, initiatiefnemer van de partij.
Er is nog niet veel bekend over de moslimpartij die komend jaar mee wil doen met de gemeenteraadverkiezingen in Rotterdam. “Het wordt een partij waarin moslims zich inzetten voor Rotterdam”, vertelt voormalig PvdA-gemeenteraadslid Talbi. “Als je ons vergelijkt met andere partijen, dan zullen we meer vergelijkbaar zijn met het CDA dan met de SGP. Hierin gaan we wel uit van onze inspiratie, maar willen we ons inzetten voor iedereen.”
Onvrede
Over de aanleiding voor het oprichten van een moslimpartij is Talbi duidelijk: “Er is veel onvrede over de bestaande partijen bij de moslims in Rotterdam en er is veel behoefte om de moslimgemeenschap een stem te geven.”
Voorbereidingen
Ondanks die onvrede kan Talbi nog niet veel zeggen over de koers die de nieuwe partij moet gaan varen: “We zijn nog steeds bezig met de voorbereidingen. Zo zijn we ook nog bezig met de inhoud van het verkiezingsprogramma. Dat is er nog niet. Ik kan daar nog niet veel over zeggen.” Ook een naam voor de partij is nog niet bekend. Om mee te kunnen doen moet de partij voor 21 december dit jaar zijn ingeschreven bij de gemeente. Volgens Talbi is er dan ook meer bekend over het verkiezingsprogramma.
Eén gesprek met Abou Jahjah
“We zijn nu vooral veel met mensen en gemeenschappen aan het praten”, vertelt Talbi. “We willen er voor zorgen dat we straks zo goed mogelijk kunnen deelnemen aan de verkiezingen en een zo groot mogelijk succes kunnen behalen.”
Een van die mensen waarmee is gepraat, is Abou Jahjah. Hij raakte ruim 10 jaar geleden erg omstreden in België als voorman van de AEL. Hij zou hebben opgeroepen tot rellen, maar werd daarvoor later vrijgesproken. “We hebben geen banden met hem. We hebben hem één keer gesproken en daar blijft het bij. Het was een vrijblijvend gesprek.”
Ook Abou Jahjah zelf ontkent op zijn Facebookpagina lid te zijn van of betrokken te zijn bij de op te richten moslimpartij in Rotterdam. Wel zou hij van plan zijn een eigen organisatie op te richten in België en mogelijk ook in Nederland.
Talbi geen lijsttrekker
Tegenover RTV Rijnmond verklaart Talbi zelf geen lijsttrekker te willen worden. “Er wordt nu met een heleboel mensen gesproken. Daarbij gaat het om mensen die al politiek actief zijn geweest, maar we hopen ook op veel nieuwe gezichten.”
Tegenpetitie
Het was Talbi nog niet bekend dat er momenteel een petitie wordt gehouden tegen de partij die hij aan het oprichten is. Dinsdagavond was die door 155 mensen ondertekend. “Hier heb ik geen boodschap aan. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dat vinden. Dat recht hebben ze. Het zal geen invloed hebben op onze activiteiten.”