nieuws

'Lekkende’ ambtenaar moskee-internaten op straat

internaten
internaten
ROTTERDAM - De Rotterdamse ambtenaar die vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt aan media is per direct ontslagen. De ambtenaar krijgt strafontslag waardoor hij geen recht heeft op een uitkering.

Volgens de gemeente heeft de ambtenaar vertrouwelijke gesprekken over de brandveiligheid bij moskee-internaten in het geheim opgenomen en doorgespeeld aan verschillende media, waaronder RTV Rijnmond en NRC Handelsblad. De ontslagen ambtenaar zegt het besluit te zullen aanvechten bij de rechter.
Politieke druk
De kwestie rond de brandveiligheid bij internaten kwam bijna een jaar geleden aan het licht. Uit de dossiers bleek dat vooral het Turkse internaat in Rotterdam-Feijenoord jarenlang problemen heeft gekend met de brandveiligheid. RTV Rijnmond citeerde uit opgenomen gesprekken tussen ambtenaren en de dienst toezicht gebouwen. Daaruit bleek dat politieke druk is uitgeoefend om niet op te treden tegen de brandonveiligheid situatie.
Ook uit een rapport van onderzoeksbureau Bing bleek dat er in de deelgemeente Feijenoord sprake is geweest van integriteitsschendingen bij het internaat. Zo was de deelgemeente op de hoogte van het ontbreken van de vereiste vergunningen, maar er werd niets gedaan.

Maatregelen

Naar aanleiding van de bandopnames en alle media-aandacht zijn er strengere regels gekomen om de brandveiligheid beter te handhaven. Ook zijn door minister Asscher landelijke kwaliteitseisen ingevoerd om het toezicht op de begeleiding van kinderen te verbeteren.

Schikking

In mei van dit jaar werd door de gemeente aangekondigd dat de 'lekkende ambtenaar' strafontslag boven het hoofd hing. Toch heeft de gemeente twee weken geleden nog een schikkingsvoorstel gedaan waarbij de ambtenaar twee jaar een WW-uitkering zou krijgen, op voorwaarde dat hij niet meer de publiciteit zou zoeken.
Met het voorstel van de gemeente is de ambtenaar niet akkoord gegaan, omdat hij z'n baan terug wil. Daarnaast vond de ambtenaar het voorgestelde bedrag te laag en ook zou er een schadevergoeding moeten komen. Het voorgenomen strafontslag is nu alsnog bekrachtigd door wethouder Moti van financiën en organisatie. Tegen de ambtenaar loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek.

Gewetensnood

Leefbaar Rotterdam en de SP in Rotterdam reageerden eerder al verbolgen op het voorgenomen strafontslag. De partijen zeggen dat de ambtenaar uit gewetensnood heeft gehandeld, omdat hij binnen de gemeente blijkbaar geen voet aan de grond kreeg. Ook de PVV en de SGP stelden Kamervragen.