nieuws

'Omgekomen monteurs windturbine hadden noodtouw'

ROTTERDAM - De twee omgekomen monteurs bij de windturbine in Ooltgensplaat hadden een katrol met een ruim zeventig meter lange levenslijn in hun standaarduitrusting, maar het is onduidelijk of die mee naar boven is genomen. Dat stelt het onderhoudsbedrijf Bettink in Barneveld waar de twee mannen voor werkten.
De brand in de machinekamer van enkele vierkante meters groot, ontstond dinsdagmiddag door nog onduidelijke oorzaak.

Standaarduitrusting

De monteurs moeten de zogeheten Milan, die de omvang heeft van een tentzak, zelf mee naar boven nemen als zij op grote hoogte aan de slag gaan.
Volgens een woordvoerder tast het bedrijf volstrekt in het duister waarom de mannen die levenslijn niet hebben gebruikt om van de molen af te dalen. Mogelijke verklaringen zijn dat ze de Milan door de vlammen niet meer konden bereiken of dat ze hem in de bedrijfswagen achterlieten.

Geen wettelijke verplichting

Volgens Falck Risc, een gespecialiseerd bedrijf in training en hulpverlening op de Maasvlakte, is de Milan in Nederland nog altijd niet wettelijk verplicht bij werken op grote hoogte.
Bettink liet gelijk een kraanwagen naar de windturbine rijden om de brandweer te assisteren. De hulp mocht niet baten. Een van de monteurs viel of sprong naar beneden en werd overleden aangetroffen. De ander werd uren laten in de uitgebrande machinekamer gevonden.
De inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, onderzoekt de brand. De dienst verwacht daar drie tot vijf maanden voor nodig te hebben.