nieuws

Noordereiland hoopt op snelle aanpak kadekapers

ROTTERDAM - Afgelopen zomer werden snelheden tot 180 km/u gemeten op de Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam. Omwonenden hopen dat de gemeente nu eindelijk werk gaat maken van snelheidsbeperkende maatregelen tegen de kadekapers, zoals ze door sommigen worden genoemd.
De overlast die de bewoners al enkele jaren ervaren, betreft een groep jongeren van Marokkaanse en Turkse komaf die hun auto’s langs het water van de Maaskade parkeren op de kop van het Noordereiland bij de Erasmusbrug.
Ze zitten in de auto’s - vaak opgevoerde VW Golfjes, Audi’s en zelfs Mercedessen - met de volumeknop van hun geluidsinstallatie op maximaal te blowen en gooien verpakkingen van fastfoodketens op de parkeerplaatsen. Volgens sommige omwonenden zou er ook gedeald worden. Als ze vertrekken gebeurt dat doorgaans claxonnerend, met piepende banden en met hoge snelheden. Dit gaat meestal tot diep in de nacht door.
Kentekens op Twitter
Een van de eilandbewoners is de kadekapers zo zat, dat hij met enige regelmaat de kentekens van de overlastgevers op Twitter en geluid van de overlast met bijbehorende kentekens op internet zet, maar daar lijken de overlastgevers niet van onder de indruk te zijn. De politie schijnt de problemen volgens omwonenden niet al te serieus te nemen.
Bewoners ruimen rommel op
Verschillende bewoners bevestigen tegenover RTV Rijnmond de problemen, die tot op de dag van vandaag doorgaan. Het gebeurt niet elke avond, maar wel meerdere avonden per week en soms zelfs op zondag overdag. In de ochtend zijn er verschillende bewoners die de achtergelaten rotzooi opruimen omdat ze trots zijn op hun straat en niet willen dat toeristen die rommel ook zien.
Agressie overlastgevers
Bewoners durven de overlastgevers niet meer aan te spreken op hun gedrag omdat die zeer agressief reageren en bedreigingen uiten. Enkele maanden geleden sprak een bewoner een van de jongeren aan op zijn asociale rijgedrag. Hij werd knock-out geslagen en lag vervolgens twee dagen in het ziekenhuis.
Daarna hebben verschillende politieke partijen in de gemeenteraad om maatregelen gevraagd. Na snelheidsmetingen lijken deze er nu te komen. Volgens de bewoners heeft de gemeente Rotterdam toegezegd dat er op korte termijn verkeersdrempels worden geplaatst.
Andere bewoners zijn er nog niet gerust op. Het harde rijden door de straat zal daardoor misschien over zijn, maar de vraag is of de overlast van de kadekapers daarmee ook is opgelost.