nieuws

'Rotterdam tamelijk hard tegen klokkenluider'

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft "tamelijk hard" opgetreden tegen de klokkenluider die mogelijk vertrouwelijke informatie lekte over de brandveiligheid bij moskee-internaten. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp.
Woensdag werd bekend dat de ambtenaar op staande voet is ontslagen, zonder recht op uitkering. De man vecht zijn ontslag aan bij de rechter. Tegelijkertijd heeft de gemeente aangifte gedaan van het lekken van informatie en het opnemen van ambtelijke overleggen.

"Oprecht gehandeld"

Verhulp denkt dat de klokkenluider een kans maakt bij de rechter. De ambtenaar heeft oprecht gemeend dat hij wat moest doen aan de misstanden bij moskee-internaten. Hij heeft eerst geprobeerd om de problemen intern aan te kaarten en heeft daarna mogelijk gegevens gelekt.
Maar de ambtenaar heeft ook grenzen overschreden, "zoals het opnemen van interne gesprekken, terwijl dat gewoon niet nodig was en een inbreuk is op de vertrouwelijkheid die binnen een organisatie moet gelden", zegt Verhulp. Een rechter moet nu beide kanten wegen.

Oppositie achter klokkenluider

Alle oppositiepartijen staan achter de klokkenluider. Zij vinden dat het ontslag moet worden teruggedraaid. En een aangifte tegen de man is 'volstrekt de verkeerde stap'