nieuws

De Parade in de knel door bouw kunstdepot

ROTTERDAM - De Parade maakt zich zorgen over de toekomst van de Rotterdamse editie van het festival nu er een kunstdepot is gepland in het Museumpark. Door de grootte van het nieuwe gebouw is er geen ruimte meer voor het jaarlijkse theaterfestival, zo luidt de vrees.
Museum Boijmans heeft maandag vijf ontwerpen gepresenteerd van het toekomstige collectiegebouw dat naast het museum zal worden gebouwd. Het depot zal ook deels toegankelijk zijn voor bezoekers en daarom is gekozen voor het centraal gelegen museumpark.

Andere plek

Het nieuwe depot is zo groot dat dit het hele schelpenterrein beslaat. Ray van Santen, directeur van de Parade: "Wij hebben beide terreinen nodig, het asfalt en het schelpenterrein. Uitwijken naar een andere plek is geen optie voor de Parade, die al eerder onderzoek deed naar andere plekken in de stad.
Ook Rotterdam Festivals maakt zich zorgen nu bekend is geworden hoe groot het nieuwe kunstdepot zal worden. Toch heeft de gemeente in de besprekingen steeds beloofd dat de festivals niet in de knel zullen komen.

Belofte

Cynthia Dekker van Rotterdam Festivals: "Wij vertrouwen er op dat de gemeente zich aan die belofte houdt." Toch is er voor de zekerheid een brief uitgegaan naar de projectleiding om te herinneren aan de toezeggingen.
Volgens Dekker zullen de ontwerpen moeten worden aangepast als het Museumpark behouden moet blijven als festivalterrein.

Bedenkingen

Ook de andere musea aan het Museumpark hebben bedenkingen over de schetsontwerpen. Voorzitter van de Stichting Museumpark en directeur van het Natuurmuseum Jelle Reumer bevestigt dat er volgende week een bijeenkomst met de verschillende directeuren is gepland om te praten over de kwestie.

Geen gelopen race

De Rotterdamse politiek is verdeeld over de plannen. Zowel woensdag als donderdag is er in het stadhuis gesproken over het depot. Leefbaar Rotterdam en de VVD lijken in te stemmen met het voorstel, maar bij de PvdA en D66 zijn nog grote twijfels. De partijen willen meer duidelijkheid over de gevolgen voor de festivals op het Museumplein.
De komende maanden zal de gemeente informatiebijeenkomsten organiseren voor de politiek, betrokken instellingen en omwonenden. Naar verwachting zal pas over een jaar een besluit worden genomen over de bouw van het depot.