nieuws

Celstraf voor verhongeren dieren

Faunaworld1
Faunaworld1
ROTTERDAM - De rechter heeft de Rotterdamse dierenhandelaar Chavello Plak veroordeeld tot één jaar cel. De verdachte heeft in zijn winkel Fauna World aan de Uitweg in Rotterdam ongeveer 100 dieren laten verhongeren.

Plak mag van de rechter ook vijf jaar het beroep van dierenhandelaar niet meer uitoefenen. Hij heeft altijd aangekondigd te zullen doorgaan met het verhandelen van dieren. De Rotterdammer kreeg de straf donderdag niet alleen voor het laten sterven van dieren, maar ook voor bedreiging, valsheid in geschrifte en diefstal van een groot aantal slangen.
Chavello Plak had gezegd dat hij alleen vijf Dingo's had laten doodgaan. De andere dieren waren al gestorven toen ze werden geïmporteerd, zo verklaarde hij. De rechter noemde dat verhaal ongeloofwaardig.

Weer in de fout

De straf van de rechter is lager dan de 2 1/2 jaar cel die justitie had geëist. Daar staat tegenover dat de rechter een hogere voorwaardelijke straf heeft opgelegd: twee jaar. Dat betekent dat hij twee jaar extra moet zitten, als hij nog een keer de fout ingaat.
Daarnaast krijgt Chavello Plak nog een half jaar cel voor een eerder veroordeling. Hij is in 2012 bestraft voor de illegale handel in dieren, ook in Fauna World aan de Uitweg.
De Rotterdammer heeft in een eerste reactie gezegd dat hij in hoger beroep wil tegen de straf die hij donderdag heeft gekregen. Plak vindt met name de voorwaardelijke straf van twee jaar erg hoog.