nieuws

Eenvoud en gemak: de Tomado producten

ROTTERDAM - Bij veel mensen staat er vast een afdruiprek of droogrek van Tomado in huis. Tomado staat voor: van der Togt's Massa-artikelen Dordrecht. Op een zolderkamer in Dordrecht in 1923 is het allemaal begonnen. Een tijd terug hebben we het al eens over de geschiedenis van Tomado gehad, nu gaan we ons verdiepen in de producten.

Het verhaal van Tomado begint met een behanghaakje. Jan en Wim van der Togt hebben ijzerdraad, voor die tijd nieuw materiaal, een machine en een tang. Thuis kijken ze om zich heen en zien ze behanghaakjes die uitscheuren. Door twee haakjes eraan te maken, in plaats van twee, blijft het beter hangen. Het haakje wordt een succes.

Het meest verkochte product van Tomado is de kledinghanger. Veel kleding wordt in die tijd vervoerd in dozen waardoor het in de winkel nog gestreken moet worden. Van deze kledinghanger, gemaakt van ijzerdraad en verkrijgbaar in vele varianten, zijn er wel dan 80 miljoen van gemaakt.
Het 'Tomado rekje', het boekenrek, is het populairste artikel van het bedrijf te noemen. Het was een licht product, makkelijk te maken, goedkoop en uitbreidbaar. Voor mensen die af willen van hun zware kasten of voor diegene die klein wonen is het Tomado rekje de uitkomst.
De broers hebben hun specialiteit in ijzerdraad, maar besluiten op een gegeven moment toch de stap richting een elektrische product te maken. In samenwerking met het Franse bedrijf Moulinex creëren ze de elektrische koffiemolen, een eenvoudig machine met een mesje erin om de bonen te malen. Een hartstikke vreemd product, maar wel de eerste stap van elektrische producten in de keuken. De koffiemolens worden erg succesvol, maar overige elektrische producten willen niet aanslaan, Philips en andere concurrenten zijn hier toch beter in.
Tomado is dan ook meer van de 'simpele' dingen. Zoals de aardappelstamper, een product dat bijna iedereen in Nederland in huis heeft. De stamper bestaat uit eén stuk ijzerdraad waarin zo'n vorm (gevlochten) zit dat het een erg sterke stamper wordt. Een typisch Tomado product: eenvoudig, handig, veel gebruikt en goedkoop.
Wouter Botman vertelt in deze aflevering van Vergeten Verhalen over de producten van Tomado.