nieuws

Onrust bij Hekelingen: wedstrijd uit voorzorg afgelast

voetbal
voetbal
ROTTERDAM - Uit angst voor escalatie is de amateurvoetbalwedstrijd Hekelingen - FIOS uit de vierde klasse zondag afgelast. Omdat bij Hekelingen trainer Rene Milot is ontslagen, weigert de eerste selectie nog te spelen voor de club uit Spijkenisse.
Oud-international Jan Poortvliet is de opvolger van Milot. Toen hij gisteren met een nieuwe selectie trainde, werd de sfeer volgens het bestuur grimmig omdat een groep van zo'n twintig man - onder wie een aantal opgestapte spelers - het nieuwe team vanaf de kant intimideerde. De voormalige spelersgroep bestrijdt dat de sfeer grimmig zou zijn. Wel was er een incident, toen een van de spelers niet zijn KNVB-pas terug kreeg van de penningmeester om zo in een lager team te kunnen spelen.
Ook is volgens het bestuur de auto bekrast van Chris Toering, de man die sinds het ontslag van Milot technisch directeur is. De voormalige spelersgroep ontkent elke vorm van betrokkenheid en wil afstand nemen van elke vorm van betrokkenheid.
Onrust
In april trad een nieuw bestuur aan bij Hekelingen en sindsdien is het onrustig bij de vierdeklasser. Het bestuur kwam tot de ontdekking dat Rene Milot over een contract bezat dat volgens voorzitter Ben Rinia niet in het bezit van de club was. Daarin staat onder meer dat Milot ook volgend seizoen nog de trainer van Hekelingen zou zijn.
Rinia: 'Hekelingen is vorig seizoen onder leiding van Milot gedegradeerd uit de derde klasse en presteert nu met een achtste plaats ook slecht in de vierde klasse. Maar nog erger vinden wij het als bestuur dat meneer Milot niet op de hoogte was van wat er binnen de spelersgroep speelde. Zo heeft er een handgemeen binnen de kleedkamer plaatsgevonden en toen wij Milot om uitleg vroegen, gaf hij aan dat hij van niks wist.'
Hoewel het bestuur al voor aanvang van dit seizoen van Milot af wilde, werd hij pas vorige week dinsdag op non-actief gezet. Inmiddels was Hekelingen al in contact gekomen met Chris Toering, die aanbood om technisch directeur te worden bij de vierdeklasser. Een functie die hij vorig seizoen nog vervulde bij de Rotterdamse amateurclub Besiktas. Het bestuur is in zee gegaan met Toering, die oud-international Jan Poortvliet als trainer op ad-interim basis aanstelde.

Solidair

Volgens de spelersgroep zou Poortvliet in eerste instantie een of meerdere gasttrainingen gaan verzorgen. Toen bekend werd dat Milot op non-actief werd gezet, verklaarde het eerste elftal zich solidair aan hun trainer. Ze weigeren nu om nog voor het eerste elftal uit te komen. Ook omdat Toering in het eerste kennismakingsgesprek letterlijk zei dat 'de huidige spelers niet zijn keus zijn'.
Direct na zijn aanstelling bemoeide Toering zich tijdens een wedstrijd direct met het spel van Hekelingen. Hij ging voor de dug-out staan en belemmerde het zicht van de verzorger, die volgens de spelersgroep al jarenlang op die vaste plek zit. Ook dit zorgde voor kwaad bloed bij de spelers. Voorzitter Rinia reageert: 'Maar dan is er zeker niet bij gezegd dat die verzorger een enorme duw in de rug van Toering gaf, waarna een scheldpartij ontstond.'

Vijfde colonne

Volgens voorzitter Rinia speelt de 'vijfde colonne' een kwalijke rol bij de perikelen in Spijkenisse. Direct na de bestuurswisseling in april zette een deel van de club zich af tegen het nieuwe bestuur, onder meer door bedreigingen aan het gezin van Rinia. Via Facebook is hij uitgemaakt voor nazi en zijn er andere vergelijkingen gemaakt met de Tweede Wereldoorlog. Hierover is de politie inmiddels ingeschakeld.
De KNVB is op de hoogte van de onrust bij Hekelingen en gaf toestemming om de wedstrijd van zondag uit te stellen. Volgens de voorzitter gebeurt dit om de rust te waarborgen, volgens de voormalige spelersgroep omdat er geen representatief elftal op de been gebracht kan worden. Zo zouden de spelers van de A1 verplicht zijn om mee te trainen en deden er ook veel spelers uit het vierde elftal mee. Zelfs de zoon van voorzitter Ben Rinia uit de B2 zou mee hebben getraind.
De trainer van het tweede elftal mag van de KNVB tot januari de honneurs officieel waarnemen. Jan Poortvliet zal af en toe trainingen en wedstrijden leiden.