nieuws

Heijplaat krijgt nieuwbouw en helpt Moerdijk

ROTTERDAM - Alle betrokken partijen hebben een overeenkomst getekend waarmee de bouw van 300 nieuwe woningen op Heijplaat kan beginnen. De inkt is inmiddels al enige tijd opgedroogd, en het is nu aan woningcorporatie Woonbron om te bepalen wanneer de eerste schop de grond in gaat.
Dat Heijplaat er nieuwe huizen bij krijgt, mag een wonder heten. Het dorpje midden in de Rotterdamse haven dreigde in 1990 volledig met de grond gelijk gemaakt te worden.
Sloop
Het toenmalige stadsbestuur dacht na het faillissement van scheepswerf RDM zijn slag te kunnen slaan. De grond die zou vrijkomen na de sloop kon prima gebruikt worden om de Rotterdamse haven verder uit te breiden.
Maar de bewoners van Heijplaat sloegen de handen ineen en vormden een actiecomité.
De vrouwen gingen met spandoeken en folders naar de Rotterdamse Coolsingel. De mannen bedacht de strategie. Door hun acties bleef het havendorpje behouden.
Moerdijk
Nu, in 2013, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Niet voor Heijplaat, maar voor Moerdijk. De bewoners van het Brabantse plaatsje bij het Haringvliet worden bedreigd met sloop en uitzetting omdat het haven- en chemieterrein uitgebreid moet worden.
De bewoners uit Heijplaat schieten de inwoners van Moerdijk te hulp door hen woonruimte aan te bieden. Het gaat om woonruimte die vrijkomt als de eerste van de 300 woningen worden opgeleverd.
Verslaggever Suzanne Mulder gaat met bewoners van Heijplaat naar Moerdijk.