nieuws

Rotterdamse student wil de ruimte in

ROTTERDAM - De 21-jarige Rotterdammer Robert Ruigrok van de Werve is een van de drie finalisten die kansmaken op een gratis ruimtereis ter waarde van 75.000 euro. Dinsdag gaat hij al even proefvliegen in een ruimteschipsimulator op vliegbasis Soesterberg.
De training die de tweedejaars student technische bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam binnenkort krijgt is onderdeel van een competitie van techniekfestival 'Nederland Innoveert'.

Ruimtevliegtuig

Als hij de wedstrijd wint, mag hij ruimtereis maken met de Lynx Mark II die nu ontwikkeld wordt. Het ruimtevliegtuigje is ongeveer 9 meter lang en heeft deltavleugels van ongeveer 7,5 meter lengte.
Het tweepersoons ruimteschip kan, net als een normaal vliegtuig, horizontaal opstijgen en weer landen. "Dan zit er een piloot naast je en dan ga je dr ruimte in, ik vind het nog moeilijk te bevatten. Als ik het word, zal het mijn leven veranderen denk ik. Als je daarboven kijkt op de aarde.... ik ben benieuwd wat het met me zal doen.'

Testvluchten in 2015
Als Robert de competitie wint, moet hij nog even wel geduld hebben. Er wordt nog hard gewerkt aan het eerste prototype van de LYNX; naar verwachting worden pas in 2015 de eerste testvluchten uitgevoerd.
Het ruimteticket wordt uitgereikt tijdens de tweede editie van techniekfestival Nederland Innoveert dat in februari 2014 wordt gehouden in het Evoluon in Eindhoven.