nieuws

Verbouwing Dordts theater Kunstmin op de helft

ROTTERDAM - De verbouwing van schouwburg Kunstmin, in Dordrecht is inmiddels halverwege. In twee jaar tijd wordt dit rijksmonument volledig gerenoveerd. De gemeente Dordrecht heeft 16 miljoen euro uitgetrokken voor deze klus.
De palen waren rot, het toneel was scheef en op sommige plekken had het publiek slecht zicht op het toneel. Maar aan al deze punten wordt dus keihard gewerkt.
“Het is soms best even schrikken als je hier rondloopt,” vertelt theaterdirecteur Patrick Marcus. “Zeker voor mensen die hier al een tijd niet geweest zijn. Maar je moet eerst afbreken om weer op te kunnen bouwen en op dat punt zijn we nu.”
Van Ravensteyn
Kunstmin is een gebouw van architect Sybolt van Ravensteyn, ook bekend van diergaarde Blijdorp en het oude Rotterdam Centraal. Dat het een rijksmonument is maakt de werkzaamheden er vaak niet makkelijker op.
“Eigenlijk mag je aan de monumentale onderdelen helemaal niks doen, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom doen we alles in overleg met Monumentenzorg. En als de bezoekers straks -als het af is- hier komen, dan zullen zij nog steeds diezelfde Van Ravensteyn-sfeer proeven als voor de renovatie”, aldus bouwopzichter John Joosten.
Toneeltoren
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de verbouwing is de verhoging van de toneeltoren. Door een hogere toren en bredere zijtonelen, kunnen straks grotere producties worden geprogrammeerd.
Marcus: “Die ruimte van die hogere toren heb je hard nodig voor het optakelen van grote decorstukken. En met de zijtonelen, die allebei 6 meter breed zijn hebben dansers ook weer de ruimte om uit te dansen. Al met al dus een enorme vooruitgang!”
November 2014
De verbouwing ligt redelijk op schema. De werkzaamheden liepen een kleine vertraging op door de vondst van asbest onder de kleine zaal, maar Marcus en Joosten denken beidendat die achterstand wel weer wordt ingehaald.
“Ik reken er nog steeds op dat november 2014 een spectaculaire openingsmaand wordt!” Tot die tijd presenteert Kunstmin voorstellingen in het Energiehuis.