nieuws

Schiedammer eist excuses na inval

ROTTERDAM - Schiedammer Wim van Zanten eist excuses van de burgemeester voor een massale inval van de Mobiele Eenheid in zijn woning in de Huysmansstraat, op 16 oktober. Volgens hem zijn er grove fouten gemaakt door hulpinstanties en is ten onrechte gedacht dat hij zijn kinderen iets zou aandoen.
De 44-jarige Van Zanten denkt dat zijn verleden tegen hem wordt gebruikt. Hij heeft een imposante carrière als crimineel gehad en hooligan bij Feyenoord. "Maar het is negen jaar geleden dat ik voor het laatst in aanraking ben geweest met de politie. Ik ben ook geen hooligan meer, alleen ‘hooligan for Christ."

Bekering

Van Zanten liet zich in 2004 dopen en verkondigt sindsdien het evangelie. Bij diverse instanties, zoals de politie en jeugdzorg, bestond de vrees dat hij aan het doorslaan was en het einde der tijden aan het voorbereiden was. Een gezinsdrama zou op de loer liggen.
Op 16 oktober stormde de Mobiele Eenheid rond het nachtelijke uur naar binnen en nam Van Zanten mee. Een psychiater in opleiding constateerde een psychose. Vastgebonden werd de Schiedammer afgevoerd naar een kliniek in Delft waar meerdere psychiaters vaststelden: geen psychose, u kunt weer naar huis.
Sindsdien trekt hij ten strijde tegen de hulpverleners. "Het is begonnen met een wijkagent, die kwam met allemaal lulverhalen. Ik hing slingers op om het einde der tijden te vieren, zei hij, maar dat was voor de verjaardag van mijn dochter. Ik zou hebben gezegd dat we nog maar 40 dagen hebben en dat ik als laatste werd vermoord. Allemaal onzin."

Kinderen van school

De wijkagent zei zich deels te baseren op een buurman en de adjunct-directeur van een basisschool in Schiedam. De school had er melding van gemaakt dat twee van de kinderen van Van Zanten niet verschenen. "Ze waren ziek", zegt hij.
Zowel de school als de buurman hebben zich schriftelijk deels gedistantieerd van de wijkagent en de andere instanties die het alarmerende beeld van de politie overnamen. De buurman zegt dat de wijkagent onzin heeft opgeschreven.
De adjunct-directeur van de school schrijft over sommige ‘feiten’ die in de officiële rapporten waren verschenen namens de school: "Bij de Raad voor de Kinderbescherming, de politie, Bureau Jeugdzorg en de gemeente Schiedam heb ik daarover mijn beklag gedaan."

'Misverstanden'

Dat is nog niet alles. Ook onderling zijn politie en jeugdzorg het niet eens. Constateerde de eerste wijkagent nog een bedreigende situatie in huize Van Zanten, medewerkers van jeugdzorg en collega-wijkagenten concludeerden iets heel anders. Zij denken dat er sprake is van "grote misverstanden".
Verderop schrijven ze: "De acute dienst is afgebeld en in de briefing op bureau bleek dat de agenten ook beduusd waren van de grote verschillen die we aantroffen ten aanzien van het verbaal van hun collega."
Dat was vlak voor de inval op 16 oktober. Ondanks dat de Raad voor de Kinderbescherming besloot om de kinderen weliswaar onder toezicht te stellen, maar niet uit huis te plaatsen, werd de ME ingeschakeld om Wim van Zanten uit het gezin te halen. Waarna de psychiaters vaststelden: er is geen psychose.

Burgemeester

Advocaat Reinier Feiner wil opheldering van de diverse instanties over de gang van zaken. "Er is over, maar niet met de familie Van Zanten gesproken. Er zijn grote fouten gemaakt. Een bijzondere verantwoordelijkheid ligt bij de burgemeester van Schiedam. Als er geen excuses komen, dan moet hij zijn verantwoordelijkheid nemen vind ik. Dan is hij geen knip voor de neus waard."
Jeugdzorg en de basisschool willen niet reageren vanwege de privacy. De politie en de gemeente Schiedam wijzen op de serieuze zorg die er was en is. "De gemeente Schiedam heeft op basis van zeer verontrustende signalen, die bij verschillende partijen waren binnengekomen, overleg gehad met alle betrokken instanties. Dat heeft na een bezoek aan het gezin geleid tot maatregelen. De gemeente doet hierover verder geen mededelingen."

Kruisiging

Wim van Zanten, tot slot, plaatst alles in een religieuze context. "Het lijkt wel alsof ik word gekruisigd. Ik krijg ook tekens van God op mijn lichaam: zogenaamde stigmata. Dat zijn de gaten die in het lichaam van Jezus kwamen bij de kruisiging. Daar heb ik er nu ook twee van."
Hij is ook overtuigd dat het Einde der Tijden nabij is. "Alles wijst daarop. Maar ik zal mijn kinderen nooit iets aandoen. Ik laat mij nog liever met twintig politiekogels door het hoofd schieten."
Radio Rijnmond maakte eerder reportages over Wim van Zanten in 2004 en 2009. Ze zijn nog altijd daar te beluisteren, door te klikken op de jaartallen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl