ROTTERDAM

Rotterdam vraagt hotels om quarantainebedden

Hotelbed
Hotelbed © Pixabay
De gemeente Rotterdam benadert hotels in onze regio of ze willen meewerken aan een opschalingsplan voor quarantainebedden. "Juist met het Songfestival in aantocht, toeristen en steeds meer schepen die onze haven aandoen, moet je wel voldoende locaties hebben als je mensen in quarantaine moet zetten", zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.
Diverse hotels zijn al benaderd. Het gaat om quarantainebedden. “Dit zijn dus bedden voor mensen die niet heel ziek zijn, maar hoogstens licht ziekjes of in aanraking zijn geweest met coronabesmette mensen en in quarantaine moeten”, aldus de woordvoerder.
Deze mensen kunnen vaak niet direct naar huis om daar in quarantaine te gaan, dus moet er lokaal in Rotterdam opvang zijn. De gemeente benadrukt dat het niet gaat om bedden voor mensen die zorg nodig hebben.

Dubbel gevoel

Een hotelmanager laat aan Rijnmond weten het wel heel dubieus te vinden. “Aan de ene kant zegt burgemeester Aboutaleb dat de terrassen en Blijdorp zo snel mogelijk open moeten, maar ik mag nog helemaal niks in mijn hotel! Ja, ik mag quarantainebedden leveren”, aldus een hotelmanager die met naam bij de redactie bekend is. De gemeente zegt dat dit opschalingsplan met hotels vooral nodig is voor als er grote groepen mensen ineens in quarantaine moeten. “Dan moet je gewoon heel snel kunnen opschalen en daarvoor hebben we de hotels nodig”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Schip Thialf reden van opschalingsplan

Onlangs bezocht het kraanschip Thialf de Rotterdamse haven, met aan boord veel bemanningsleden die mogelijk allemaal corona hadden opgelopen. Het bleek lastig om ze in Rotterdam per direct in quarantaine op te vangen. De gemeente vond daarom dat er een scenario moest komen en inventariseert nu uit voorzorg alle hotels. Wanneer het opschalingsplan van de gemeente klaar moet zijn, is niet bekend. Het Songfestival is van 18 tot en met 22 mei.