nieuws

Vrijwilligers maken natuur winterklaar: de Natuurwerkdag

ROTTERDAM - Op zo’n 480 locaties in Nederland is zaterdagochtend de dertiende Natuurwerkdag begonnen. Vrijwilligers gaan op pad om de natuur op te ruimen. Op die manier moet de natuur winterklaar worden gemaakt. In de regio wordt er gesnoeid, geraapt en gezaagd in o.a. de Hollandse Biesbosch, het Kralingse Bos en landgoed de Peerdegaerdt.
Dit jaar is het waarschijnlijk extra druk, omdat er nog veel afgewaaid hout ligt en takken moeten worden afgezaagd door de zware storm van maandag. Ook wordt er bijvoorbeeld fruit geraapt en gaan mensen vrijwillig poelen uitbaggeren en wilgen knotten.
Elke eerste zaterdag van november vindt de Natuurwerkdag plaats. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Het is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap. Afhankelijk van de streek en de locatie zijn er verschillende werkzaamheden. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet.