Feyenoord stijgt flink na moeizame winst

ROTTERDAM - Feyenoord heeft bij SC Cambuur een moeizame 0-2 overwinning geboekt. Door de winst is de ploeg van trainer Ronald Koeman gestegen naar de vierde plaats van de eredivisie. De Rotterdammers zijn onder andere aartsrivaal Ajax en PSV (die zaterdag punten lieten liggen) voorbij gestevend op de ranglijst.
In de eerste helft liep Feyenoord constant achter de feiten aan. De thuisploeg was veel feller en kreeg snel een grote kans om de score te openen. Marcel Ritzmaier vond keeper Erwin Mulder op zijn weg. Even later probeerde Ritzmaier de sluitpost te verschalken met een afstandsschot, maar Mulder stond wederom paraat.
Feyenoord kon daar lang niets tegenover stellen, pas na 26 minuten werden de bezoekers gevaarlijk. Cambuur stond te schutteren bij een hoekschop, waarna Bruno Martins Indi vlak voor het doel keeper Leonard Nienhuis tegenkwam. Feyenoord leefde nauwelijks op door die kans.
Cambuur bleef de bovenliggende partij. Erik Bakker knalde net naast, kwam vervolgens ook te laat om een voorzet van Jody Lukoki binnen te werken en Ritzmaier pegelde op de vuisten van Mulder. In blessuretijd van de eerste helft kwam het elftal van Koeman tegen de verhouding in op voorsprong. Jean-Paul Boëtius vond Lex Immers, die met de hak 0-1 maakte.
In de rust bleef Miquel Nelom achter in de kleedkamer. Joris Mathijsen kwam hem vervangen. Cambuur opende direct weer fel, maar de eerste grote kans was voor Feyenoord. Boëtius kopte bovenop de lat. Na een uur spelen kwam Immers net te kort om een voorzet van Schaken binnen te werken. Daarna nam Cambuur - wel met minder overtuiging dan voor rust - het heft weer even in handen.
Na twintig minuten wisselde Koeman de tegenvallende Samuel Armenteros (de vervanger in de spits van de geschorste Graziano Pellè) voor Mitchell te Vrede, die afgelopen woensdag nog trefzeker was in het bekertreffen met Hoek. De aanvaller had maar een paar minuten nodig om het net te vinden. Hij kopte de bal via de onderkant lat binnen na een afgemeten voorzet van Schaken: 0-2. In de slotfase kwamen de Rotterdammers niet meer in de problemen bij de promovendus.
Feyenoord heeft twintig punten uit twaalf wedstrijden. De achterstand op lijstaanvoerder AZ is twee punten. Komend weekend speelt de Rotterdamse formatie tegen de club uit Alkmaar.
Scoreverloop: 45+1 Lex Immers 0-1, 73. Mitchell te Vrede 0-2
Opstelling Feyenoord: Mulder, Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Nelom (46. Mathijsen), Clasie, Immers, Vilhena, Schaken, Armenteros (65. Te Vrede), Boëtius (80. Bakkal).