nieuws

'Twee miljard euro claimen is onrealistisch'

ROTTERDAM - Twee miljard euro claimen bij de oud-commissarissen van Vestia is volgens Peter Boelhouwer niet realistisch. Boelhouwer is hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft.
"Het is goed mogelijk dat de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering de fouten van de oud- commissarissen van Vestia dekt", zegt de hoogleraar. "Het werkt als een soort schadeverzekering en daarvoor wordt keurig per maand premie afgedragen."
"Dan moet de rechter wel hebben bepaald dat er fouten zijn gemaakt. Er komen dan in ieder geval enkele miljoen terug bij woningbouwcorporatie Vestia", aldus Boelhouwer.
De hoogte van de schade voor Vestia tot nu toe is twee miljard euro. De corporatie verwijt de oud-commissarissen slecht toezicht bij bijvoorbeeld de derivatenhandel en de administratie.
Het gaat voorlopig over een claim en er is nog geen rechtszaak. Tegen de oud-directeur Erik Staal en de oud-accountant lopen al rechtszaken.
Vestia raakte in 2012 door de derivatenhandel diep in de financiële problemen. Met een noodlening van ruim twee miljard werd de woningcorporatie uiteindelijk gered.