nieuws

'Zwarte Piet is niet bedacht als slaaf'

ROTTERDAM - "Het is onwaarschijnlijk dat Zwarte Piet is bedacht als slaaf", zegt de Schiedamse historicus Hans van der Horst. Hij gaf zondagmiddag een lezing aan de bezoekers van het goed gevulde café 't Spul in de Schiedamse binnenstad.
Volgens Van der Horst ziet Zwarte Piet eruit als een edelman: "Hij is gekleed in 16e-eeuwse hofkleding. In de 17e- en 18e eeuw zijn er wel schilderijen waarop de figuur van Zwarte Piet in de ogen van nu vernederend is afgebeeld. Hij is dan afgebeeld in een onderdanige positie."
Het eerste Sinterklaasboek dateert uit 1850 en voert een zwarte knecht op in Oosterse kleding. In de tweede druk is dat al weer veranderd. Dat komt volgens Van der Horst door de Nederlandse kooplieden, die het niet konden hebben dat hun kinderen bang moesten zijn voor hun slaaf: "Daarom is Zwarte Piet nooit bedoeld geweest als slaaf. Het cynische is dat het om die reden nu wel racistisch is."
"De discussie schiet zijn doel voorbij", zegt Van der Horst, die 'voor' Zwarte Piet is. "Nederlanders worden niet graag beschuldigd van racisme. Het staat zelfs in het wetboek dat racisme strafbaar is."