nieuws

Divali: het goede wint van het kwade

ROTTERDAM - Hindoes in de regio vieren zondag 3 november Divali. Het is één van de grootste feesten in het hindoeïsme. Tijdens het feest worden rond zonsondergang lichtjes in huis aangestoken.
Op deze dag vieren hindoes dat het goede van het kwade wint. Het aansteken van de lichtjes staat symbool voor de overwinning van het licht over de duisternis. "Het gaat erom dat wij verlicht moeten worden. Met verlichting heb je zicht, je weet waar je naar toe gaat en je weet wat je doet", vertelt pandit Deepak Baijnath.
"De belangrijkste rituelen zijn het sprenkelen van water, aansteken van diyas (lichtjes, red.) en het vereren van Lakshmi (Hindoe-godin van het licht, de schoonheid, rijkdom en voorspoed, red.). De lichtjes moeten rond zonsondergang worden aangestoken. Net voor de duisternis", aldus Baijnath.
Tijdens Divali maken hindoes hun huizen schoon en eten families samen. In Den Haag konden mensen Divali ook rond het stadhuis vieren. Zaterdag 26 oktober was er een Divali festival in Theater Zuidplein in Rotterdam. Het was een week eerder omdat het theater dit weekend was volgeboekt.
Stuur een foto van uw Divali naar foto@rijnmond.nl

Wie het vandaag viert .Gelukkig lichtjesfeest.Happy Divali!

— Marjet Vogelaar (@MarjetVogelaar)
">

Voor wie het vandaag viert: happy divali!

— Francisco van Jole (@2525)
">

Vanavond divali feest bij een vriendin. het feest van de duizend lichtjes. Gezellig!

— judith bueninck (@ju4you)