nieuws

Verbouwing De Holland Dordrecht officieel van start

ROTTERDAM - In Dordrecht is vandaag begonnen met de verbouwing van De Holland. Het gebouw van architect Sybold van Ravesteyn wordt het nieuwe onderkomen van het Nationaal Onderwijsmuseum.
Door lelijke aanbouwen en langdurige leegstand is De Holland ernstig verpauperd. Met de komst van het onderwijsmuseum zal het pand weer helemaal teruggebracht worden in de oude staat. Ook komt er een mooie tuin en een museumcafé.
Fortress
De gemeente Dordrecht hoopte al eerder De Holland te kunnen opknappen. Het pand werd daarom verkocht aan projectontwikkelaar Fortress. Toen er alsnog niks gebeurde met het gebouw volgde een juridisch getouwtrek om het weer in eigen handen te krijgen. Dit met als gevolg dat het gebouw alleen maar verder verwaarloosde.
Verzekeringsmaatschappij
Van Ravesteyn, ook verantwoordelijk voor onder meer de Dordtse schouwburg Kunstmin en de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, ontwierp De Holland in 1937. Het kantoorpand werd genoemd naar de verzekeringsmaatschappij, die het destijds liet bouwen.
Albert Heijn & Kwantum
In de tachtiger jaren kwam het pand in handen van Albert Heijn, dat het pand ingrijpend veranderde. Na het vertrek van de supermarkt kwam Kwantum in De Holland terecht. Deze winkel liet de unieke commissiekamer op het dak van De Holland verbouwen en afwerken in de eigen huiskleuren. Een doorn in het oog van veel Dordtenaren.
De verbouwing van de Holland zal ongeveer een jaar gaan duren. Het Nationaal Onderwijsmuseum, dat tot 1 juli 2012 in Rotterdam was gevestigd, verblijft tot die tijd op een tijdelijke locatie aan de Nieuwe Haven in Dordrecht.