nieuws

Douane & Belasting: het kan wel leuker!

ROTTERDAM - Het Belasting & Douanemuseum bestaat al 75 jaar en zowel de collectie als de geschiedenis is een stuk leuker dan die gevreesde blauwe enveloppen en aanslagen.

Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van één man: Johannes van der Poel, ambtenaar van de Belastingdienst. Hij begon met verzamelen van wetenswaardigen; objecten, papieren, documenten en gaandeweg, mede geïnspireerd door een reis naar Irak in de jaren dertig, waar hij de Irakese douane hielp met hun wetgeving, ontstond het idee om iets te doen met zijn verzameling en zo ontstond het Belasting & Douane Museum.
Het is begonnen op de Boompjes 16, naast het Maashotel. Op 10 mei 1940, op de eerste oorlogsdag, wordt het museum al in brand gestoken. Mariniers verschuilen zich hier en vechten vanuit het museum tegen de Duitsers. Na deze brand heeft van der Poel niet veel van zijn collectie over. Hij besluit brieven te schrijven naar mensen in het binnen- en buitenland om te vragen zijn collectie aan te vullen voor het nieuwe museum. In de jaren vijftig wordt het museum gehuisvest aan de Parklaan en daar zit het nog steeds.
In het Belasting & Douane Museum is veel te bezichtigen: spotprents, schilderijen, in beslag genomen smokkelwaren en zelfs het eerste koffertje van de derde dinsdag in september, toen gekocht voor een paar gulden. Gelukkig zijn ze er nu niet meer, maar er zijn ook vreemde belastingen de revue gepasseerd. Denk aan de urinebelasting, speelkaartbelasting en de Russische Baardbelasting.
Wim van Es, conservator van het Belasting & Douane Museum vertelt over de historie van het museum en zijn collectie.