nieuws

Toch geld voor paalrotproblemen

ROTTERDAM - Woningeigenaren met paalrotproblemen krijgen meer mogelijkheden om geld te lenen om de problemen aan te pakken. Dat hebben de ministers Dijsselbloem en Blok laten weten aan de Tweede Kamer.
De regels voor het bijlenen van geld bij banken veranderden in 2013. Daardoor kwamen mensen die last hebben van paalrot onder hun huis in de problemen. Dit gold onder meer voor inwoners van de Lisbloemstraat in Rotterdam.

Regels toch soepeler

De gemeente Rotterdam stuurde onlangs een brief naar de Kamer om aandacht te vragen voor mensen die een verbouwing door de nieuwe regels niet kunnen financieren. De ministers hebben nu besloten dat de onlangs aangescherpte regels toch weer soepeler worden, zodat banken leningen mogen verstrekken aan mensen die nu niet aan de eisen voldoen.
De Rotterdamse VVD-fractie zal donderdag tijdens de begrotingsbehandeling een voorstel indienen om het funderingsloket in Rotterdam ook in 2014 open te houden. Ook moet de gemeente het verlies dat het lijdt op goedkoper lenen aan huiseigenaren (150.000 euro) dekken.

'Bank heeft er zelf ook belang bij'

De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (Wonen) is blij met de versoepeling. Mensen die nog steeds geen lening krijgen bij de bank, kunnen bij de gemeente aankloppen voor een lening. Die heeft daarvoor een potje van 3 miljoen euro.
"We gaan niet voor bank spelen", benadrukt Karakus. Hij wijst erop dat veruit het meeste geld van de banken moet kopen. Die hebben zelf ook een groot belang bij het aanpakken van funderingsproblemen, zegt de wethouder.
Woningen vormen immers het onderpand voor hypotheken en als de waarde fors daalt, kan dat ook de bank een financiële strop opleveren, bijvoorbeeld als bewoners in betalingsproblemen komen en hun huis moeten verkopen.