nieuws

'Vervuiling binnen de normen, dus 100 op A13'

De oude 80 km/u situatie op de A13
De oude 80 km/u situatie op de A13
ROTTERDAM - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) blijft erbij dat op de A13 bij Rotterdam-Overschie 100 kilometer per uur gereden mag worden. Zolang de uitstoot van schadelijke stoffen binnen de Europese normen blijft, ziet ze geen aanleiding om iets te veranderen.
De Tweede Kamer had opheldering aan de minister gevraagd over de luchtvervuiling bij Overschie. Uit metingen van de DCMR Milieudienst Rijnmond was namelijk gebleken dat de luchtvervuiling sterker is toegenomen dan Schultz had verwacht toen ze de snelheid verhoogde van 80 naar 100 kilometer per uur.

Levensverwachting

De levensverwachting van omwonenden daalt daardoor met 20 dagen, constateerde de DCMR. Schultz stelt in een brief aan de Kamer dat de wettelijke normen voor bijvoorbeeld fijnstof en stikstofdioxide niet worden overschreden, ook niet in de cijfers van de DCMR.
Zo meldde de milieudienst dat de gemiddelde uitstoot van stikstofdioxide (NO2) in 2012 uitkwam op 45,1 microgram per kubieke meter. Dat was iets meer dan Rijkswaterstaat vooraf had berekend, maar nog altijd minder dan de 60 microgram per kubieke meter die wettelijk is toegestaan.

Zaak voor Brussel

Schultz wijst erop dat de afweging van verschillende belangen, waaronder de volksgezondheid, binnen de Europese Unie al is gemaakt. "Deze normen zijn voor mij het uitgangspunt, en daaraan wordt voldaan." De minister blijft ook bij haar verwachting dat de uitstoot de komende jaren zal verminderen, omdat auto's steeds minder vervuilend worden.
Tegen de snelheidsverhoging op de A13 loopt nog een rechtszaak van de gemeente Rotterdam en twee milieuorganisaties.
Foto: tot de zomer van 2012 was maximaal 80 toegestaan bij Overschie