nieuws

Inspectie sleept cardiologen voor tuchtcollege

Ruwaard van Putten Ziekenhuis
Ruwaard van Putten Ziekenhuis
ROTTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dient bij het medisch tuchtcollege tegen drie voormalige cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis een klacht in. De cardiologen worden ervan verdacht tussen 2007 en 2012 niet volgens de professionele standaard te hebben gewerkt in Spijkenisse. Daardoor zouden hun patiënten onnodige risico's hebben gelopen.
De tekortkomingen zijn volgens de inspectie aan het licht gekomen bij het grote onderzoek naar het medisch handelen in het Ruwaard. Dit werd opgestart nadat bleek dat het ziekenhuis in 2010 hoge sterftecijfers had. In dat jaar overleden 312 patiënten in het Spijkenisser ziekenhuis. Het complete onderzoek wordt voor januari gepresenteerd.
De ophef rondom de afdeling cardiologie ontstond in november 2012. Toen kreeg het ziekenhuis een aanvullend rapport naar aanleiding van de hoge sterftecijfers in 2012. De cardiologen werden geschorst, de afdeling werd tijdelijk gesloten.
Uiteindelijk mocht één van de vier cardiologen weer werken in het Ruwaard. Hij werd echter na het faillissement alsnog ontslagen.
Commissie Danner
Een commissie onder leiding van profeesor Danner onderzocht alle overlijdensgevallen tussen 2010-2012. De algehele conclusie was dat de sterfgevallen en het handelen niet veel verschilden van situaties in andere ziekenhuizen.
Recent seponeerde het Openbaar Ministerie in Rotterdam alle klachten die door nabestaanden van overleden patiënten van het Ruwaard waren ingediend.
Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt later dit jaar nog met een rapport over het voormalige Ruwaard van Putten-ziekenhuis.
Alle commotie leidde uiteindelijk tot de ondergang van het ziekenhuis op 24 juni.